Zarówno zaprawiony w treningach wyczynowiec sportowy, jak i walczący ze zbędnymi kilogramami początkujący sportsmen, wiedzieć powinien, jak ważne jest właściwe odżywianie po treningu. Organizm jest wtedy wyjątkowo wybredny, potrzebuje ogromnej ilości składników, ale niechętnie zabiera się do ich trawienia. Rozwiązaniem jest wtedy bogaty w proteiny shejk!
- płynna konsystencja - dostarczamy wodę lub przynajmniej jej nie tracimy
- lekkostrawność - składniki odżywcze są mocno rozdrobnione, co niesamowicie polepsza wchłanianie
- obecność cukrów prostych - szybkie uzupełnienie poziomu cukru we krwi oraz zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach
- znikoma ilość tłuszczu - dodatkowe polepszenie strawności i wchłaniania
- ogromna porcja rewelacyjnie wchłanianego białka, o idealnym profilu aminokwasowym – dostawa aminokwasów, zapewniająca szybką regenerację i odbudowę mięśni z nawiązką
- błonnik - zapewnia usunięcie niewchłoniętych resztek białka oraz sytość na dłuższą chwilę
- duża zawartość minerałów - uzupełnienie podstawowych pierwiastków, utraconych podczas wysiłku
Aby taki szejk przyrządzić szybko i sprawnie domowym sposobem, wcale nie trzeba uciekać się do gotowych mieszanek białkowych. Wystarczy kilka podstawowych składników, zawsze dostępnych w każdej kuchni.
Źródło: Apetyczne Debiuty |
Składniki na 1 dużą szklankę:
- 1 mały jogurt naturalny [180g]
- 1/ mały banan
- 1 łyżka masła orzechowego active PRIMAVIKA
- 1 łyżka płatków owsianych - zamiast białka serwatkowego
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka syropu z agawy - można pominąć, jeśli słodycz banana tu komuś wystarczy
- woda niegazowana - aby rozrobić do preferowanej konsystencji - ja użyłam niewiele, bo lubię szejki gęste
W kielichu blendera umieścić obranego banana i resztę składników. Zmiksować na gładki koktajl. Rozrobić wodą, jeśli konsystencja jest za gęsta. Przelać do bidonu, zapakować na wynos, zabrać ze sobą na trening i wypić tuż po jego ukończeniu.
Sugestia! Pić powoli przez słomkę lub dziobek bidona. Nie dość że dłużej nacieszymy się koktajlową dobrocią, to jeszcze składniki zostaną wtedy lepiej wykorzystane i przyswojone.
Ważne! Dodając do szejka masło orzechowe, należy wybierać takie, które ma najwięcej czystych orzechów w składzie oraz nie posiada niepotrzebnych wspomagaczy smaku. Ja postawiłam na masło orzechowe active PRIMAVIKA bez dodatku soli i cukru oraz bez dodatku oleju palmowego, wyprodukowane w 94% z prażonych fistaszków.
jeden z moich ulubionych shakeów, pozdrawiam i zapraszam
OdpowiedzUsuńKlasyka, prawda? :D Tak niewiele potrzebne jest do szejkowego szczęścia ;)
UsuńCieszę się, że mój pomysł na szejka został wykorzystany :)
OdpowiedzUsuńHmmm, chyba nie do końca Twój, bo ja takie szejki przyrządzam sobie w domu już od dobrych kilku lat... Choć faktycznie Twój diagram szejkowy bardzo mi się spodobał, czego dałam wyraz w podlinkowaniu :)
UsuńUwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało Kochana :)
UsuńAsieńko to ja poproszę szklaneczkę tej dobroci :)
OdpowiedzUsuńSzklaneczka szejkowej dobroci wirtualnie podąża do Ciebie :)
UsuńPodbieram - wszystko mam i wszystko uwielbiam ;) Zabieram dzisiaj szejka ze sobą - pyszna energia po preningu Tae Bo :D :*
OdpowiedzUsuńPotreningowy, smaczny kop energetyczny zawsze się przyda! :D
UsuńZrobię na pewno :D
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
UsuńPyszne połączenie, pozdrawiam Joasiu.
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :D Odsyłam pozdrowienia po 100-kroć ;)
UsuńŚwietny koktajl, idealny dla mnie p treningu siłowym.
OdpowiedzUsuńNiech Ci po nim smacznie mięśni przybywa ;)
UsuńNie musiałabyś mnie na niego namawiać. Pyyyycha!
OdpowiedzUsuńSuuuuper, że się podoba! :D
UsuńCudowna mieszanka dokładnie w naszym stylu ;D My to masło zużyłyśmy do orzechowej strucli :) więc taki kawałek ciacha plus Twój szejk to dopiero proteinowa mieszanka :D
OdpowiedzUsuńMmmmhhhmmm strucla i szejk mmmhhhmmm, to dopiero jest orzechowa rozpusta! :D
UsuńZrobiłam, wypiłam i stwierdzam że jest to pyszne ��Mniam, mniam
OdpowiedzUsuńMam małego penisa
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis, koktajl wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń