____________________________________________________________________
30 maj 2017 - Koło
Czyli wołowina pod lupą! Wycieczka krajoznawcza i Uczta Qulinarna w jednym :)
Miałam wyjątkową możliwość wzięcia udziału w jednym z serii warsztatów i spotkań, jakie regularnie organizuje Akademia Smaku Sokołów.
Akademia Smaku, powołania do życia przez firmę Sokołów S.A "(...) za cel stawia sobie promocję zdrowego trybu życia, poprzez propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi." [źródło: TU]. Ma edukować, radzić i szkolić, a wszystko to w atmosferze dobrej zabawy oraz ciekawych i smacznych doświadczeń kulinarnych.
Podczas tego wyjazdu, razem z innymi blogerami kulinarnymi, wizytowałam Zakład Produkcyjny Sokołów S.A. w Kole, specjalizujący się w produkcji wołowiny.
Walory polskiej wołowiny poznawaliśmy tam nie tylko w ramach gościnnego zwiedzania linii produkcyjnej, ale również czynnie - poprzez mięsa grillowanie i jego degustację w postaci uroczego pikniku na świeżym powietrzu.
Dodatkowo szef kuchni Sokołów - Dominik Moskalenko podzielił się z nami wieloma ciekawymi informacjami ze swojego zawodowego doświadczenia w temacie wołowiny.
Moją fotorelację ze spotkania można znaleźć tu: Akademia Smaku Sokołów - wizyta w zakładzie produkcyjnym w Kole
____________________________________________________________________
Tematem przewodnim warsztatów kuchni staropolskiej były potrawy sarmackiego karnawału, a same zajęcia nosiły wiele mówiącą nazwę: Szaleństwa w kuchni!
Gotowanie, a następnie degustacja przyrządzonych potraw, odbywały się w oranżerii oraz pełnych przepychu wnętrzach Villa Intrata, położonej na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III.
Warsztaty prowadzone były przez mistrza kuchni Macieja Nowickiego – artystę-kucharza, odtwórcę wyrafinowanych, historycznych smaków.
Gospodarze prezentowali kulinaria tego okresu w bardzo romantycznych barwach: Kuchnia staropolska pełna była zagadek i tajemnic, a także nietuzinkowych kompozycji smakowych. Zaskakiwała, zdumiewała i olśniewała. Pozwalała kucharzowi być artystą dbającym o koncept, formę i treść kulinarnego dzieła. [źródło: Villa Intrata]
Potrawy z jakimi się mierzyliśmy to:
Nie ukrywam, że pierwszy raz w życiu miałam okazję tu próbować móżdżku i grasicy cielęcej, oraz degustować ich w tak nietuzinkowych połączeniach i barwnych smakach.
Moją fotorelację z warsztatów można znaleźć tu: Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne
Gotowanie, a następnie degustacja przyrządzonych potraw, odbywały się w oranżerii oraz pełnych przepychu wnętrzach Villa Intrata, położonej na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III.
Warsztaty prowadzone były przez mistrza kuchni Macieja Nowickiego – artystę-kucharza, odtwórcę wyrafinowanych, historycznych smaków.
Gospodarze prezentowali kulinaria tego okresu w bardzo romantycznych barwach: Kuchnia staropolska pełna była zagadek i tajemnic, a także nietuzinkowych kompozycji smakowych. Zaskakiwała, zdumiewała i olśniewała. Pozwalała kucharzowi być artystą dbającym o koncept, formę i treść kulinarnego dzieła. [źródło: Villa Intrata]
Potrawy z jakimi się mierzyliśmy to:
- Animela lub mleczko cielęce. Na potrawę
- Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek
- Śmietana włoska. Na przystawkę
Nie ukrywam, że pierwszy raz w życiu miałam okazję tu próbować móżdżku i grasicy cielęcej, oraz degustować ich w tak nietuzinkowych połączeniach i barwnych smakach.
Moją fotorelację z warsztatów można znaleźć tu: Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne
____________________________________________________________________
19 grudzień 2015 - Warszawa
Warsztaty Wegańska Wigilia, w których brałam udział, zorganizowane zostały w klimatycznym i z lekka rustykalnym miejscu Centrum Kultury Dzika Historia, przez Dolce&Vegan, a prowadzone przez Elę Krawczykowską.
Motto jakie im przyświecało to: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy!
Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie, bezcukrowe oraz bezglutenowe, ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna!
Część przepisów zdążyłam już samodzielnie wypróbować, podzielić się nimi na blogu, a następnie zjeść w rodzinnym gronie:
Moja fotorelacja z warsztatów dostępna jest do pooglądania tu: Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych
____________________________________________________________________
Veganskie potrawy są ekologiczne i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje tego przepisu.
Merytoryczna wiedza dla każdego
Ciekawe przepisy
Kulinaria Eco
Naprawdę ciekawy tekst. Warto wejść na hitec http://hitecfilm.com mają bardzo atrakcyjną ofertę na opakowania foliowe.
OdpowiedzUsuń