Lekka, pożywna pasta - idealna do kanapek na śniadanie!
Wielkanoc tuż za rogiem. Już mnie żołądek kłuje na myśl o tych wszystkich świątecznych frykasach ;) Jednak zanim zabierzemy się za spożywanie mazurków, serników, pasztetów, białej kiełbasy i reszty wielkanocnych pyszności, trzeba jeszcze przetrwać ścisły post w Wielki Piątek. Jest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej.
Żeby smarowidło trzymało się na kanapce i nie było przy tym za ciężkie dla żołądka, składniki przemieszałam sosem jogurtowo czosnkowym, do którego użyłam Sosu czosnkowego od Folwark - mój wybór na nadchodzące Święta :)
Składniki na śniadanie dla 3-4 osób:
Składniki na śniadanie dla 3-4 osób:
- 1 makrela wędzona – średnia
- 2 jajka – ugotowane na twardo
- 3 ogórki kiszone – średnie
- 1 cebula czerwona – mała
- 2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty
- 1 łyżka Sosu czosnkowego od Folwark
- sól, pieprz - do smaku