niedziela, 20 września 2015

Drożdżówka z twarogiem i śliwkami

Śliwki brylują w drożdżowym!


We wznowionej po wakacjach, kolejnej edycji Wypiekania na śniadanie tym razem mierzyliśmy się z przepisem na Drożdżówkę ze śliwkami zapożyczonym z bloga 100 smaków.

Naprawdę świetny pomysł na ciacho drożdżowe, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, ale z jakże przesmacznym efektem końcowym.

Ku pamięci zasady wspólnego Wypiekania:
- Pieczemy w weekend czyli od piątku do niedzieli (chyba, że komuś wybitnie nie pasuje to niech upiecze wcześniej, świat się z tego powodu nie skończy)
- Publikujemy do niedzieli wieczór
- Link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście.
- Na swoim blogu razem z przepisem publikujemy też listę osób, które brały udział w Wypiekaniu
- Przepis można modyfikować, jeśli ktoś czuje taką potrzebę

- Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie!
 
Składniki na tortownicę o średnicy ok 25cm:

CIASTO:
  • 375g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (8g)
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 50g cukru
  • 100g roztopionego masła
  • 150ml ciepłego mleka
  • 1 szczypta soli
NADZIENIE:
  • 1/2kg śliwek węgierek
  • 150g twarogu
  • 2 łyżki śmietany 18% - gęstej
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej


 

Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać drożdże, jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli.

W garnuszku rozpuścić masło z mlekiem na wolnym ogniu, następnie wystudzić do temperatury pokojowej i wlać do miski z ciastem. 

Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). 

Odstawić w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości. 

Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową wymieszać w oddzielnym naczyniu na gładką masę. 

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki - w oryginalnym przepisie były połówki śliwek, ale ja zakupiłam węgierki-monstrum, stąd drobniejszy stan pokrojenia.

Wyrośnięte ciasto zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania


Uformować je na oprószonej mąką stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm - pomagałam sobie wałkiem do ciasta. Przekroić wzdłuż na 3 długie pasy 40x10cm. 

Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć masę twarogową i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.

Wałki ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka”. Pomiędzy powtykać przekrojone śliwki. Odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej do napuszenia. 


Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem - jakie zostało z przygotowywania ciasta - i posypać cukrem perlistym do wypieków. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C ok 45min. 

Jeśli ciasto od góry zbytnio się przypieka, można przykryć je na ostatnie 10-15 minut pieczenia folia aluminiową - ja zbyt późno sięgnęłam po folię, stąd drożdżówka w jej najwyższych punktach zdeczko mi się spiekła (choć akurat ciasto drożdżowe preferuję porządnie dopieczone, więc nie ma tego złego...)

Pyszna propozycja do herbaty na coraz dłuższe, jesienne popołudnie :) 

WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:

 
 

Czas na śliwki

17 komentarzy:

  1. Pyszotka :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i apetycznie . Dziękuje za wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy przepis, fanie było, do następnego wspólnego pieczenia! :)

      Usuń
  3. Pyszne, apetyczne i zaraz zjem kawałek bo mojego juz nie ma. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, drożdżówka znika z talerza błyskawicznie, tylko kawałek mi się już ostał :P

      Usuń
  4. Chociaż sie troche spieklo wygląda i tak super napewno wyprubuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, drożdżówka zdeczko mi się spiekła ;) 5 minut za długo w piekarniku :) Choć osobiście ciasto drożdżowe preferuję akurat porządnie dopieczone, więc nie ma tego złego... :)

      Usuń
  5. Wygląda rewelacyjnie! Dziękuję za udział w akcji śliwkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. <Przecudnie puszysta)) Dziekuje za wspolne pieczenie)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne wypiekanie a ciacho pychotka ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do następnego Wspólnego Wypiekania! :)

      Usuń
  8. Pięknie wyszła :), dziękuje za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajajne jest te wspólne wypiekanie :)

      Usuń
  9. Apetycznie! dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszła idealnie:). dziękuję za wspólne wypiekanie:). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...