W ostatniej edycji Ciasta na niedzielę tematem przewodnim były ciasteczka. Przepis i inspiracja dowolne, ważne żeby było smacznie :) Dzięki za wspólne wypiekanie, frajdę miałam ogromną!
"Kolejny weekend spędzimy podczas wspólnego wirtualnego pieczenia ciasteczek...do wyboru jakie kto chce, nadziewane, kruche , przekładane itd.....im więcej sprawdzonych przepisów tym lepiej..." [źródło: Ciasto na niedzielę]Przy okazji podrzucam trochę wiedzy tajemnej w temacie ciasta kruchego i półkruchego. Więcej do poczytania przy okazji wypracowanego w pocie czoła Idealnego ciasta na tartę.
Przyznam szczerze, że typowego ciasta kruchego rzadko używam w kuchni. Opieram się przeważnie na cieście półkruchym, jako bazie pod ciasteczka, tarty czy inne słodkie wypieki. Diabeł tkwi tu w szczegółach, a zwłaszcza w proszku do pieczenia, białku czy śmietanie, którymi to składnikami półkruche ciasto się charakteryzuje, a kruche wręcz przeciwnie.
Kruche vs Półkruche
Ciasto kruche swą kruchą strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu (proporcja wagowa mąki do tłuszczu powinna wynosić 2:1). Oprócz wspomnianych składników do ciasta kruchego dodaje się także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np. proszek do pieczenia. Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym. [Źródło: Wikipedia]Przy przygotowywaniu ciasta kruchego istotne jest, aby kierować się kilkoma kluczowymi zasadami:
- Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki
- Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde
- Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić
- Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy)
A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki.
Składniki na 2 blachy ciastek:
- 100g masła - chłodne z lodówki
- 350g mąki
- 180g cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g)
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki
Na stolnicy posiekać nożem suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut.
Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wykrajać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
U mnie są to duże guziki, wykrajane małą szklanką. Następnie zrobiłam okrągłe wgłębienia kieliszkiem, a dziurki wykroiłam słomką.
Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok 10-15 minut, aż brzegi będą lekko zarumienione. Z racji, iż moje ciasteczka były trochę grubsze, trzymałam je w piekarniku całe przewidziane 15 minut; czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości i grubości ciastek.
Ciastka można układać na blasze w niewielkiej odległości od siebie - 1-2 cm - gdyż zbyt mocno nie wyrastają. Studzić na metalowej kratce.
Po upieczeniu ciastka będą dość twarde, najlepsze do jedzenia są następnego dnia, gdy już trochę skruszeją. Przechowywać je w metalowej puszce - na początku może być niedomknięta, aby przyspieszyć proces kruszenia.
PIEKŁAM WSPÓLNIE Z:
Lili w kuchni - Boskie ciasteczka migdałowe
Angelisiak bloguje - Maślane kruche ciasteczka
Kuchnia co dnia - Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym
Lidia Wesołowska - Domowe Rafaello
Angelisiak bloguje - Maślane kruche ciasteczka
Kuchnia co dnia - Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym
Lidia Wesołowska - Domowe Rafaello
Też miałam w planach takie ciasteczka...jest sporo przepisów , które czekają na wypróbowanie...a te guziki juz dawno wpadły mi w oko..Fajne, takie fikuśne ciasteczka...dzieki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRozbraja mnie prostota ich wykrajania i to bez żadnych fikuśnych foremek. Szklanka, kieliszek, słomka i guziczki gotowe :D
UsuńCiasteczka pieczone "z frajdą" mają zawsze wyśmienity smak. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Frekwencja tym razem była oszałamiająca :)
UsuńSą wspaniałe
OdpowiedzUsuńCiastka wyglądają super. Fajnie się z wami bawię , dziękuje za wspólne wypiekanie .
OdpowiedzUsuńW następnej turze Ciasta na Niedzielę przydałby się jakiś jeden wspólny przepis. Uwielbiam porównywać różne wersje tego samego wypieku. Każda z nas i tak dodaje coś od siebie i różnorodność jest oszałamiająca :)
UsuńDziękuję za wspólne wypieranie ,Ciasteczka super:)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuje :)
UsuńUrocze ciasteczka, muszę kiedyś upiec :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka, moja córcia za nimi przepada :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńOjoj ale wspaniałe te ciasteczka, dziękuje kochana za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJa też dziękuje bardzo!!! :)
UsuńUrocze guziczki
OdpowiedzUsuńCo tu dużo gadać! Nitka, igła i przyszywać do swetra! :D
UsuńŚwietne! Kiedyś się do nich przymierzałam, w końcu muszę zrobić.
OdpowiedzUsuń28 year-old Research Assistant II Emma Dilger, hailing from Nova Scotia enjoys watching movies like Aziz Ansari: Intimate Moments for a Sensual Evening and Reading. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Bentley 8 Litre Sports Coupe Cabriolet. zobacz to
OdpowiedzUsuń