"...Czy Jaśnie Pan życzy sobie śniadać z Jaśnie Panem, Jaśnie Panie?..." [źródło: "Głód i pragnienie" Jacek Piekara]
Ano Jaśnie Pan Mąż sobie życzy, ale z Jaśnie Panią Żoną :) Oto śniadanie do stołu podano!
Z racji diety, klasyczną pastę jajeczną zmodyfikowałam do wersji nieco mniej kalorycznej. A wystarczyło jedynie ominąć dodatek masła i zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny :) I śniadanie gotowe!
Składniki na porcję dla 2-3 osób:
- 4 jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki
- 5-6 łyżek szczypiorku - drobno posiekać
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma
- 1 łyżeczka musztardy - u mnie ostra chrzanowa
- sól, pieprz - do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Szczypiorek drobno posiekać.
W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztardę i przyprawy.
W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem.
Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem z cukinią i porem.
SMAKER uwielbia dnia 06.09.2015 moją pastę jajeczną na głównej stronie INTERIA.PL. Ależ dumna jestem! :D
Pyszna na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńNieskromnie nie zaprzeczam :P
Usuńaż mi ślinka poleciała:)
OdpowiedzUsuńJa ślinotoku dostałam już w trakcie robienia :D
UsuńZa rzadkie. Wychodzi dip.
OdpowiedzUsuńMusiałeś mieć najwyraźniej rzadki jogurt naturalny. Ja używam gęstego, przeważnie Bakoma.
UsuńPoza tym przecież rzadkość bardzo łatwo wyregulować pod swoje preferencje, wystarczy jeszcze jedno jajko dogotować i gotowe (albo po prostu nie dokładać tyle jogurtu...)
Mogę liczyć na konstruktywna krytykę smaku?