Oryginalny przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli.
Jest to moje kolejne podejście do tego ciasta - wcześniejsza wersja do znalezienia TU: Ciasto kokosowe bez jajek. Tym razem z lekkimi modyfikacjami, bez kakao które było w pierwotnym przepisie i ze zmniejszoną ilością cukru - ze względu na dodatek bardzo słodkich bakalii.
Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :)
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm:
- 100g wiórek kokosowych
- 190g mąki pszennej
- 180g cukru
- 300ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dowolne bakalie - u mnie: 1 garść suszonej żurawiny; 2 garście rodzynek; 1 garść kandyzowanych, kolorowych kawałków ananasa
Mąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką.
Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto.
Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Polecam sprawdzony, metodą wielu rozczarowań, prób i błędów, przepis na idealną polewę czekoladową.
Bardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńUlubiony zestaw smaków Pana Męża - w końcu kokos! :)
UsuńWygląda znakomicie! Jakich dokładnie bakalii użyłaś? Czy posiekane suszone daktyle będą tu pasowały? Dodałabym tu coś do ozdoby.. może znów wiórki kokosowe lub płatki migdała :)
OdpowiedzUsuń