środa, 21 marca 2018

Pstrąg cytrynowy na ruszcie z marchwi

Obiad prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego jaki smaczny!



Nabrałam dziś ogromnej ochoty na rybkę. Ponieważ pora obiadowa zbliżała się już wielkimi krokami, nie miałam czasu na kuchenne eksperymenty i fikuśne receptury. Sięgnęłam po mój sprawdzony patent na rybę pieczoną na ruszcie z marchwi.

Przyznaję bez bicia, że uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod marchewkowym rusztem. A do tego mam w ten sposób już gotowy dodatek warzywny do zapodania obok rybki.

Przygotowywałam już kiedyś w ten sposób Pstrąga tęczowego w mandarynkach na ruszcie z marchwi. Tym razem postawiłam na aromatyczny dodatek cytryny, dużą dawkę czosnku, no i oczywiście marchewkę.

Składniki na 3 osoby:
  • 3 średnie pstrągi tęczowe
  • 2 marchewki - duże
  • 1 cytryna - duża, lub 2 małe
  • 10-12 ząbków czosnkujeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa do rybydo smaku

Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie.

Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.

Marchew umyć, obrać i pokroić w długie pasy o średnicy ok 0,5 cm.

Cytryny wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Pokroić na grube plastry.

Czosnek obrać z łupinek, większe ząbki przekroić na pół - zbyt duże ząbki nie zdążą się dobrze upiec w czasie w jakim ryba będzie gotowa.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki marchwi tworząc swoisty ruszt pod rybę. Na ruszcie z marchwi położyć pstrągi. Nafaszerować je plastrami cytryny. Wokoło ryby ułożyć ząbki czosnku - po mniejszym ząbku można też włożyć do oczodołów.

Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu. Naczynie żaroodporne wstawić do zimnego piekarnika - w innym wypadku może popękać od różnicy temperatur - i nastawić na temperaturę 220C. Piec ok. 40- 45 min od włożenia do zimnego piekarnika – bez termoobiegu, na środkowym poziomie, grzałka góra-dół. Uwaga! Czas pieczenia zależy tu od wielkości ryb - przy wielkich sztukach trzeba ten czas trochę wydłużyć.

Na ostatnie 15 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.

Rybę na obiad podawałam z ugotowanym na sypko pęczakiem, polanym wywarem zebranym z dna naczynia po upieczonej rybie oraz pieczoną marchewką i czosnkiem. Pychota! :)

Przed pieczeniem
Po upieczeniu

4 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam pstrąga. Pyszna propozycja, na jego podanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :* Może foty nie są niesamowitej jakości (robione w biegu, bo byłam akurat koszmarnie głodna), ale rybka wychodzi naprawdę pyszna i bezproblemowo się ją przygotowuje :)

      Usuń
  2. Secrets Escorts Manchester provides the wild sex services in Greater Manchester. In fact, we’ve been providing a fuck service with no comparison to discerning gentlemen for over 25 years. We always welcome applications for representation from sex worker. “Our wild sex girls are ready to hit the clubs and just keep going all night long. Secrets Escorts is source of xxx porn videos that hd quality xxx sex videos. Call 0161 798 6769 to watch live sex videos. Featured Best Porn Sex Collection - Watch high quality Wild Porn clips, Hardcore Anal Fuck Videos. Unlimited Sex Videos Gallery, Free HD Sex Movies, XXX SEX videos, Granny wild sex Videos, Granny Pussy Porn Videos, Mature Sex Collections available at most popular adult agency.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...