Najprostszym w wykonaniu rodzajem pieczywa, jakie kiedykolwiek piekłam, jest chleb pieczony w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, gdyż gara takowego jeszcze się nie dorobiłam. Charakteryzuje się on prawdziwym minimum komplikacji w przygotowaniu oraz banalnie prostym procesem wypiekania.
Wystarczy wyrobić pobieżnie składniki ręką, zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce do wyrośnięcia, a potem rano po jego chwilowym ociepleniu w temperaturze pokojowej, wrzucić pod szczelnym przykryciem w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Gotowe!
Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby pieczywko to mi nie wyszło. Chleb zawsze wyrasta okazale, jest miękki i wilgotny w środku, no i bardzo długo zachowuje świeżość. A smak? Obłędny :)
Eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i rodzajami użytych mąk. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób:
- Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego
- Chleb z garnka z jagodami goji
- Chleb z garnka z ziarnami
- Najprostszy chleb z garnka
Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki):
- 350g mąki pszennej - typ 650
- 150g mąki orkiszowej jasnej - typ 750
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!
- 2 garście suszonej żurawiny
Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i mąki pszennej, a następnie zalać 1/2 szkl. ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".
Do dużej miski wsypać obydwie mąki i sól, dolać resztę cieplej wody, olej oraz rozczyn z drożdży. Wyrobić ręką do połączenia składników.
Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto mocno powiększa swoją objętość, co najmniej podwójnie.
Następnego dnia miskę z ciastem chlebowym wyjąć z lodówki. Dorzucić do masy jeszcze suszoną żurawinę. Krótko wyrobić ręką do wmieszania owocu w masę - aż całość przestanie się tak mocno lepić do rąk; ciasto i tak pozostanie trochę lepiące, ze względu iż taka jest "uroda" mąki żytniej. Będzie tu pewnie konieczne lekkie podsypanie mąką - 2-3 łyżki mąki - bo po nocy w lodówce całość masy zrobi się mocno wilgotna.
Uformować w rękach okrągły bochenek, dno miski lekko podsypać mąką i z powrotem włożyć do niej ciasto. Całość nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z racji iż u mnie akurat szaleją mrozy za oknem i temperatura w mieszkaniu nie sprzyja wyrastaniu chleba, miskę z chlebem postawiłam na drzwiczkach otwartego piekarnika, nastawionego na temp. 50C.
Do zimnego piekarnika - u mnie był leciutko nagrzany do 50C, bo pomagał mi przy wyrastaniu ciasta chlebowego - wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do mocno nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.
Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika od dołu, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.
Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku - przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25-30 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
DOMOWE PIECZYWO WYPIEKALI WSPÓLNIE:
~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/chleb-z-zurawina-z-naczynia.html
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Chleb orkiszowo-ziemniaczany ze szczypiorkiem
https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/chleb-orkiszowo-ziemniaczany-ze.html
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1745605702173920&set=p.1745605702173920&type=3&theater
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1677649355633638&set=p.1677649355633638&type=3&theater
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
https://dorotalapacz.blogspot.de/2018/03/wielkanocny-chlebek.html
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2018/03/rogale-drozdzowe-mlekiem-w-proszku/#more-14361
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
http://rozowakuchnia.blox.pl/2018/03/Chlebek-pszenny-Idealny-wypiek-pasuje-na-Wielkanoc.html
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/szybkie-buki-pszenne.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/chleb-nocny.html?m=1
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Chleb orkiszowo-ziemniaczany ze szczypiorkiem
https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/chleb-orkiszowo-ziemniaczany-ze.html
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1745605702173920&set=p.1745605702173920&type=3&theater
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1677649355633638&set=p.1677649355633638&type=3&theater
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
https://dorotalapacz.blogspot.de/2018/03/wielkanocny-chlebek.html
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2018/03/rogale-drozdzowe-mlekiem-w-proszku/#more-14361
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
http://rozowakuchnia.blox.pl/2018/03/Chlebek-pszenny-Idealny-wypiek-pasuje-na-Wielkanoc.html
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/szybkie-buki-pszenne.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/chleb-nocny.html?m=1
Piekny i smaczny chlebek ,dziekuje za wspolne wypiekanie
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana za miłe słowa i wspólną zabawę :*
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodziękowanka :)
UsuńPzepiękny bochen Joasiu, nie ma to jak domowe pieczywo. Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 200%! Domowe pieczywko to samo zdrowie i ogromna satysfakcja z własnoręcznego wypiekania :)
Usuńmuszę kupić takie naczynie, specjalnie do wypieku takiego chleba. Pychotka! Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńJa z kolei na zakup gara żeliwnego już od wieków się nastawiam ;) Przemiło było wspólnie się bawić przy wypiekaniu pieczywka :*
UsuńPiękny i wyrośnięty chlebuś.
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu :)
UsuńPysznie wygląda...szkoda , że nie jem pieczywa , bo upiekłabym taki.Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJest pyszny, znika jeszcze cieplutki na pewno wrócę po kolejne przepisy.Dziękuję i POZDRAWIAM !
OdpowiedzUsuń;
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to, że teraz nie tylko w internecie różne przepisy można znaleźć, ale też różne sklepy internetowe, w których można tak jak tutaj https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow/ zrobić udane zakupy. Nawet z domu nie trzeba wychodzić, super sprawa.
OdpowiedzUsuń