poniedziałek, 12 marca 2018

Ślimak drożdżowy z makiem

Ciasto rosło i rosło, że niemalże wyspacerowało z blachy! :)


W ramach treningu przed-wielkanocnego, piekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę, słodkości na bazie drożdży. W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :)

Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego, którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej:
Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki. Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D


Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
ROZCZYN DROŻDŻOWY: 
  • 40g świeżych drożdży
  • 75g masła
  • 200ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
CIASTO: 
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli 
NADZIENIE: 
  • 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty
  • 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] 
LUKIER:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny


Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki. Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)

Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.

Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.

Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.

Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne placki.

Wzdłuż długiego brzegu każdego placka nałożyć najpierw węższy pasek dżemu porzeczkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - a następnie szerszy pas masy makowej. Całość potem zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało.

Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka” – układać zlepieniem do dołu, rant się wtedy zapiecze i mniejsza szansa wypłynięcia nadzienia.

Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.

Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt, bo nadzienia jest tu bardzo dużo.

Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :)

DROŻDŻOWE CUDA WYPIEKALI: 
~"~"~"~"~"~"~"~"~""~"~"~"~
GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html
MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą
https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html
DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący)
https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Chałka drożdżowa
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/chaka-drozdzowa.html

12 komentarzy:

  1. Joasiu pomysłowa i piękna drożdżówka. Dziękuję za wspólne pieczenie -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że się podoba :) Buziaki ślę w podzięce za wspólną zabawę :* I do następnej akcji wkrótce!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pokaż mi palcem kto nie uwielbia makowca :D A nawet jeśli :P To jak go nakarmię swoim - szybko zmieni zdanie :P

      Usuń
  3. Uwielbiam drożdżowe ciasta, a z makiem wręcz kocham. Żałuję, że nie piekłam z Wami. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brakowało nam Ciebie, Dorotko, bardzo :* Może uda Ci się za tydzień do wspólnej akcji dołączyć? Pozdrawiam i ściskam :*

      Usuń
  4. Wspaniały ślimak, a dodatek czarnej porzeczki to genialny pomysł :)
    Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super ślimak, aż ślinka cieknie.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ile maku...wow! uwielbiam i już wiem z czyjego przepisu zrobię makowca na świeta ;) Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, nie wpadłam na to, by że zamiast strucli zrobić takie cudo. 😍

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie teraz mamy ochotę na ciasto z makiem <3

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...