poniedziałek, 9 czerwca 2014

Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu


Klasyka wśród ciast!

 


Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę. 

Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!

Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:
 

CIASTO:
  • 600g mąki pszennej - używam tortowej
  • 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona
  • 25g smalcu - twardy i schłodzony
  • 1 mały proszek do pieczenia (15g)
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 125g cukru
  • 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym
PIANA:
  • 4 białka - do ubicia na pianę
  • szczypta soli
  • bułka tarta - do posypania wyłożonej piany
NADZIENIE:
  • 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny
  • 1-2 jabłka świeże
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1 płaska łyżka cynamonu 


 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne

Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. 

Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. 




Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.

Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.  


Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 

Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia. 

U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska.

 



Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek. 

No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. 

Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.

 




Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). 

Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. 

Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę przestudzić. Kroić lekko ciepłą i delektować się smakiem :)



2 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawiedziesz się :) Przepis jest zaczerpnięty od mojej Rodzicielki :) Zdecydowanie domowe i rodzinne ciasto :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...