Eksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra!
Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki.
Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi), resztę lepiej podsumować znaczącym milczeniem.
Przedstawiana poniżej wersja jest - moim nieskromnym zdaniem - najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu!
Składniki na średnią blachę 25x30cm:
CIASTO:
- 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
- 125g cukru
- 1 duży cukier wanilinowy (32g)
- 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi
- 1 całe jajo + 2 żółtka
- 50g świeżych drożdży
- 200ml ciepłego mleka
- szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym
KRUSZONKA:
- 200g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera sie na maśle
- 125g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU
- 500g truskawek
Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.
Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)
W dużej misce ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać rozpuszczone i schłodzone masło oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.
Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki.
Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki - co większe sztuki można przekroić na pół. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.
Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min.
Poćwiczyć silną wolę i opanować łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe, NIE gorące! ;)
Kolejny (trzeci jak dotąd) mój Przepis Dnia na Smakerze :) Tym razem z 23.06.2014. Cieszę się że ciasto się spodobało :)
wygląda bardzo apetycznie,szkoda że nie można dostać kawałeczka:)
OdpowiedzUsuńAleż można :) Zapraszam na degustację do Gdyni :D Tylko szybko, bo ciasto znika błyskawicznie!
UsuńAle pysznie wygląda :-) oj to ja się pakuje do Ciebie a Ty wstawiaj ciacho do pieca :-)
OdpowiedzUsuńAle na poważnie, będziesz w okolicy, dawaj znać! :D Ja z chęcią powymieniam doświadczenia w 4 oczy z pobratymcami blogerami i powcinam wspólnie ciacho :)
Usuńciasto wyszło CI elegancko, wyyysokie :) wygląda bardzo kusząco, ja robiłam podobne, ale ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać jak je wypróbuję z czerwoną porzeczką :) Bardzo lubię kontrast słodkiej kruszonki z kwaśnym owocem :) Twoje połączenie ze śliwką też mi bardzo pasuje - czekam niecierpliwie na jej sezon owocowy :)
UsuńGdzieś też wyczytałam, że za puszystość/wysokość ciasta drożdżowego odpowiedzialne jest białko, które trzeba dodawać w rozsądnej ilości - lepiej mniej niż więcej (u mnie jest tylko jedno). Zbyt dużo białka w drożdżowym sprawia, że ciasto jest twarde i szybko wysycha.
Jakiej wielkości formę użyć do tego ciasta ? :)
OdpowiedzUsuńIlość składników jest na średnią blachę o wielkości 25x30cm
Usuń