piątek, 13 czerwca 2014

Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego

Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie.

 


Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku.

Z zasady nie toleruję smaku i zapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek ciepłym mlekiem, bleh! Wszystko co czosnkowe musi być więc u mnie przetworzone - podsmażone, upieczone, ugotowane, w granulowanej postaci itd.

Aby chlebkowi dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna kompozycja zapachowa!  

 
Dodatkowo dodałam do ciasta oleju rzepakowego i tymże olejem smarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "oliwa Północy" :) 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego mam go pod ręką w mojej kuchni: dla diety, zdrowia i dobrego humoru - podobno kwasy omega-3 osłabiają objawy depresji :) kto by pomyślał!



Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • olej rzepakowy - do podsmażenia czosnku i posmarowania chleba przed pieczeniem
  • 370g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego 
  • 400ml ciepłej wody - u nie zwykła "kranówa"
  • masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
  • kasza manna - do obsypania formy
  • gruboziarnista sól kamienna - do posypania chleba przed pieczeniem


 
Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na oleju. Odstawić do ostudzenia.

Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, podsmażony czosnek, zioła i stopniowo wodę. 

Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). 



Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. 

Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  



Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem rzepakowym i posypać solą gruboziarnistą.

Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.   


Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.



Chleb czosnkowy wychodzi pulchny, mięciutki i wilgotny w środku. Kompozycja ziół rewelacyjnie podkreśla czosnek. Mniam, Pysznie!



Ten wpis, bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". Więcej szczegółów TU.
http://pokochajolejrzepakowy.pl/

Mój chlebek czosnkowy został przyklejony przez Smakera na główną stronę portalu Interia jako znakomity:) Puszę się z dumy! :))) Poniżej zrzut ekranu z dnia 16.06.2014.
http://smaker.pl/przepis-chleb-czosnkowy-z-tymiankiem-i-rozmarynem,107352.html 

5 komentarzy:

  1. Musi być bardzo aromatyczny ten chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W trakcie pieczenia przyssało nas z Panem Mężem do drzwiczek piekarnika, zapach był obłędny! :)

      Usuń
  2. Chleb z czosnkiem i ziołami to połączenie idealne :-):-):-) ja uwielbiam czosnek i zawsze jest on obecny w mojej kuchni. A zioła to moje małe zwariowanie. Wszędzie ich pełno :-) pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne dzięki za przemiłe słowa :) Uwielbiam eksperymentować z chlebami - ziołowe, z warzywami, z suszonymi dodatkami, z bakaliami... Mniam, zrobiłam się głodna, chyba jakieś pieczywko upiekę! :D

      Usuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...