poniedziałek, 30 maja 2016

Pasta jajeczna z botwinką

Botwinka i jaja pasują do siebie nie tylko w zupie!


Sezon na botwinkę i szparagi w pełni! Fakt ten został ostatnio wykorzystany w ramach fejsbukowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Padł tam pomysł nietuzinkowy, niemalże eksperymentalny w swojej innowacyjności, na przygotowanie pasty jajecznej z dodtkiem jednego z sezonowych składników: botwinki lub szparagów

Przyznam szczerze, że botwinkę w połączeniu z jajem jadam zwykle tylko w zupie czy chłodniku. Byłam więc niezwykle ciekawa rezultatu takiego zestawienia w paście kanapkowej. Efekt? Raju, jakie to dobre!!! Wrąbałam sama całą miseczkę, nie dzieląc się z nikim! Pan Mąż nawet nie śmiał do mnie podejść w trakcie konsumpcji, bo warczałam na niego wrogo, chcąc odstraszyć potencjalnego uzurpatora jajeczno-botwinkowej pyszności.

Przepis zmodyfikowałam jedynie pobieżnie, wykorzystując tu zamiast majonezu - warzywny, lekko kwaskowaty, sos Remulada duńska od FOLWARK.


Składniki na 1 małą miseczkę:
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 małego ząbka czosnku - zrezygnowałam, nie cierpię świeżego czosnku
  •  garść liści botwiny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki Remulada duńska od FOLWARK - zamiast majonezu 
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - mój dodatek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku



Jaja ugotować na twardo, ostudzić pod zimną wodą, obrać ze skorupki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Liście botwinki zalać w kubeczku wrzątkiem i blanszować ok 4 minuty. Następnie przelać zimną wodą, odsączyć na sitku i drobno posiekać.

W misce wymieszać jaja z botwinką, dodać sok z cytryny, oliwę oraz Remuladę duńską FOLWARK. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Delektować się niekonwencjonalną pastą do kanapek i samemu zjeść calusieńka porcję! Smacznego :)

ŚNIADANIOWAŁAM WSPÓLNIE Z:


25 komentarzy:

  1. Świetny przepis, a remulada bardzo smaczna również używam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że kolejna miłośniczka Folwarkowej dobroci :D

      Usuń
  2. Tylko nie remolada, brrr! ;)
    Z majonezem za to zjadłabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie prezentują się Twoje kanapeczki. Romulady co prawda nie znam, ale myślę, że jest ciekawa smakowo skoro jej użyłaś. Pozdrawiam i dziękuję za kolejne spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Remulada trochę mi przypomina sos tatarski, tylko z bardziej kwaskowatym posmakiem. Pasowała mi do tej pasty jak ulał :)

      Usuń
  4. Cudowna i pomysłowa pasta. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. I jeszcze folwarkowa remulada...Bardzo ją lubię :D Pychoty! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze ja robiłam :-) Jestem ciekawa smaku Twojej pasty. Dziękuję za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna była co? dzięki Asiu za wspólne wirtualne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne miałyśmy śniadanko! Dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł z tą botwinką

    OdpowiedzUsuń
  9. Ahhh wygląda przepysznie! A tak się składa, że remuladę duńską też posiadam, więc muszę koniecznie spróbować :-) Jedyne czego nie mam, to liście botwiny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że nie tylko ja jestem amatorką Folwarkowej Remulady :D A pasta z botwinką pyszna wychodzi - spróbuj koniecznie!

      Usuń
  10. Takiego wykorzystania botwinki jeszcze nie widziałyśmy :D Bardzo fajna ta pasta i ciekawie wymyślona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pierwszy raz jadłam botwinkę w ten sposób wykorzystaną :) Ale na pewno nie ostatni! :D

      Usuń
  11. Witam, a gdzie tę remuladę mozna kupic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzyj stronę http://folwark.com.pl/ Mają tam Remuladę i też inne pyszności :)

      Usuń
  12. nie używam takich sosów, ale pasta jajeczna była świetna! dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczne! Nie mialam remulady, wykorzystalam majonez. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...