Maj rozpoczyna się w kalendarzu uroczyście, bo aż trzema świętami państwowymi, poczynając od 1-go a na 3-cim maja kończąc. Tę patriotyczna przeplatankę przedziela 2-go-majowe Święto Flagi - idealne do wyrażenia obywatelskich uczuć w formie biało-czerwonej potrawy. A że najważniejszym posiłkiem dnia jest niewątpliwie śniadanie, to właśnie wtedy ujścia dostały moje nacjonalistyczne zapędy (hem, hem, zwykle z lupą ich szukać i znaleźć mimo wszystko nie można...)
Przedstawiam twarożek kanapkowy w narodowych barwach - tylko dwa kolory na talerzu, ale bynajmniej nie jest nudno :)
Utożsamiam się tu z akcją zainicjowaną przez Badylarkę na Durszlaku oraz Mikserze Kulinarnym, której celem jest zaprezentowanie dań wyłącznie biało-czerwonych. Przyjęłam wyzwanie! :)
Składniki na 4-5 kanapek:
- 200g twarogu chudego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 czerwonej papryki - dużej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz - do smaku
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Twaróg rozkruszyć rękoma do większej miseczki. Dołożyć jogurt naturalny i przyprawy. Dokładnie wymieszać widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut dla przegryzienia się smaków.
Szamać do pieczywa chrupkiego w ramach patriotycznego śniadania :)
i pomyśleć, że ja do twarogu o tej pory dodawałam tylko szczypiorek i rzodkiewkę. Z papryką wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszny! Soczysta papryka z twarogiem rewelacyjnie się komponuje :) Polecam!
UsuńBardzo często robię taki twarożek. Jest po prostu pyszny :-)
OdpowiedzUsuńCo prawda, to prawda! :D
UsuńBiało-czerwono, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
Pozdrawiam
Pomysłowa i niespotykana akcja :)
Usuń