Strony

poniedziałek, 2 maja 2016

Patriotyczny twarożek kanapkowy

Kanapki biało-czerwonym posmarowane :)


Maj rozpoczyna się w kalendarzu uroczyście, bo aż trzema świętami państwowymi, poczynając od 1-go a na 3-cim maja kończąc. Tę patriotyczna przeplatankę przedziela 2-go-majowe Święto Flagi - idealne do wyrażenia obywatelskich uczuć w formie biało-czerwonej potrawy. A że najważniejszym posiłkiem dnia jest niewątpliwie śniadanie, to właśnie wtedy ujścia dostały moje nacjonalistyczne zapędy (hem, hem, zwykle z lupą ich szukać i znaleźć mimo wszystko nie można...)

Przedstawiam twarożek kanapkowy w narodowych barwach - tylko dwa kolory na talerzu, ale bynajmniej nie jest nudno :)

Utożsamiam się tu z akcją zainicjowaną przez Badylarkę na Durszlaku oraz Mikserze Kulinarnym,   której celem jest zaprezentowanie dań wyłącznie biało-czerwonych. Przyjęłam wyzwanie! :)

Składniki na 4-5 kanapek:
  • 200g twarogu chudego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 czerwonej papryki - dużej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz - do smaku


Paprykę pokroić w drobną kostkę. Twaróg rozkruszyć rękoma do większej miseczki. Dołożyć jogurt naturalny i przyprawy. Dokładnie wymieszać widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut dla przegryzienia się smaków.

Szamać do pieczywa chrupkiego w ramach patriotycznego śniadania :)

Biało-czerwono na talerzuBiało-czerwono na talerzu

6 komentarzy:

  1. i pomyśleć, że ja do twarogu o tej pory dodawałam tylko szczypiorek i rzodkiewkę. Z papryką wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszny! Soczysta papryka z twarogiem rewelacyjnie się komponuje :) Polecam!

      Usuń
  2. Bardzo często robię taki twarożek. Jest po prostu pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biało-czerwono, zdrowo i smacznie :)

    Dziękuję za udział w akcji :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)