środa, 4 maja 2016

Muffiny pomarańczowe z musem truskawkowym i ricottą

Pulchne, wilgotne, aromatyczne - nie sposób przestać ich jeść!


Upiec dobre muffinki wcale nie jest tak prosto! Z racji swoich małych kształtów, często za bardzo wysuszają się przy pieczeniu. Gdy z kolei przesadzi się z ilością mąki, robią się zbyt twarde. Potrzeba tu złotego środka dobrze dobranych proporcji, składników i czasu pieczenia, aby otrzymać mistrzowski efekt.

Poniższe to moja ulubiona wariacja w temacie muffinek i lekka przeróbka przepisu, z którego już kiedyś korzystałam: Muffinki pomarańczowe z ricotta

Uważam, że muffinki z ricotta to bestsellerowa wersja tego typu babeczek. Dodatek serka sprawia, że są niesamowicie miękkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Następnego dnia są równie smaczne, jak tuż po upieczeniu. Jak dla mnie, wprost rozpływają się w ustach, a ja rozpływam się razem z nimi od tego bajecznego smaku :)

Jednym słowem: Viva Ricotta! :)


Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g ricotty - pół opakowania 
  • sok z 1/4 pomarańczy
  • 1/3 szkl. musu truskawkowego - zblendowane w sezonie truskawki i potem zamrożone w pojemnikach
  • skórka starta z całej pomarańczy 
  • 1/2 szk. maślank
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego w proszku - na czubek wykałaczki; można sobie odpuścić, truskawki też dodadzą barwy
  • płatki migdałowe - do posypania

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier.  

W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, mus truskawkowy, skórkę kandyzowaną, barwnik spożywczy oraz ricottę.

Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie.

Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 180C ok. 25-30 minut  - u mnie dokładnie 27 minut. Blachę z muffinkami wkładać na środkowy poziom piekarnika - u mnie pieczone bez termoobiegu, grzałka góra-dół.
 


Po upieczeniu jeszcze gorące wyjąć z formy muffinkowej i studzić na metalowej kratce - aby dokładnie odparowały.

11 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie *.* Super pomysł z ricottą w muffinkach (też już wypróbowałam :D), a z truskawkami i migdałami muszą być przepyszne <3
    I tym samym witam i dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zamarzyły mi się mufinki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz dwa zamachasz łyżką i będą gotowe - działaj! :)

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłyśmy ciasta z ricotty a szkoda, bo muffiny wyglądają super pysznie i słodko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis :) Użyjecie ricotty do muffinek raz i nigdy już nie będziecie chciały przestać ;)

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie! :-) Tym bardziej, że uwielbiam truskawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham te truskawkowe cuda :) A sezon już blisko! :D

      Usuń
  5. już nie mogę się doczekać truskawek, piękne muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też już zacieram rączki na sezon truskawkowy - będzie wtedy muffinkowa repeta! :D

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...