Początek obecnego miesiąca przywitałam pod hasłem makaronu, w zorganizowanej na Durszlaku oraz Mikserze Kulinarnym akcji Makaronowy lunchbox do pracy. Trwa ona jeszcze do 20 maja 2016.
Zapraszam serdecznie wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa w akcji i dodawania do niej przepisów, charakteryzujących się jedną cechą główną - makaronem w składzie.
Chcę w ten sposób stworzyć zbiór pomysłów na lunchbox do pracy, z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Przyjmuję przepisy na dania, które można łatwo zapakować i zabrać ze sobą na lunch do pracy. Każdy rodzaj makaronu jest tu mile widziany, również ten mniej typowy w kształcie, składzie czy kolorze. Niech będą to dania obiadowe na gorąco (do odgrzania w pracowniczej kuchni), jak i również sycące sałatki makaronowe na zimno.
Moją propozycją na dziś jest sałatka z dominującą nutą ananasa, dodatkiem pożywnego kurczaka, przełamana smakiem młodego pora. A wszystko to w towarzystwie świderków razowych od MAKARONY POLSKIE. W efekcie wyszła mi zdrowa i dietetyczna wersja klasycznej sałatki makaronowej.
Składniki na 1 średnią miskę:
- 1/3 paczki świderków razowych MAKARONY POLSKIE [około 130g]
- 1 por - duży; jasno-zielona część o długości ok 10 cm
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki ananasa
- 1/2 piersi z kurczaka - dużej
- przyprawa do kurczaka - do obsypania piersi drobiowej
- 1 łyżeczka oliwy - do smażenia
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 lyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz cytrynowy - do smaku
Makaron razowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelać zimna wodą i odstawić do odsączenia i wystudzenia.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na 20-30 minut do lodówki, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Następnie podsmażyć na oliwie na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.
Por przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą - przecięcie łodygi pora na pół ułatwi wypłukanie ze środka zalegającego piachu. Pokroić cienko na półplasterki. Sparzyć na sitku wrzącą wodą. Odstawić na sitku do odsączenia.
Plastry ananasa z puszki pokroić na drobne kawałki.
W mniejszym naczynku przygotować sos do sałatki. Wymieszać majonez z jogurtem i ulubionymi przyprawami - u mnie wyłącznie sól i pieprz cytrynowy. Dbający o linię mogą tu w ogóle pominąć majonez i sos przygotować wyłącznie z jogurtu.
W dużej misce wymieszać razem makaron, usmażonego kurczaka, sparzonego pora, ananasa i kukurydzę. Zalać sosem, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut do lodówki dla "przegryzienia" się smaków.
Sałatkę konsumować na zimno, lub lekko ciepłą - podgrzaną chwilę w mikrofali. Jest to idealny lunchbox na następny dzień do pracy :)
Przepyszna i pożywna sałatka. Uwielbiam makaron razowy :D
OdpowiedzUsuńJa też! :D Nie przeczę, że dobra kasza nie jest zła, ale razowy makaron to obiadowy strzał w dziesiątkę! :D
UsuńWspaniała, ja uwielbiam makaronowe sałatki :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńAż chce się wyjadać prosto z dużej miski :D
OdpowiedzUsuńDużą michę zaanektował niestety Pan Mąż. Została tylko malutka z resztkami sałatki :P A co tam, podzielę się! ;)
UsuńPyszna sałatka Asiu :)
OdpowiedzUsuńDzięki przepiękne Joasiu :)
Usuńkocham makarony ale tylko z wszelkiego rodzaju sosami w sałatkach tak średnio, chociaż na twoją bym się pewnie skusiła/ Przekonuje mnie kurczak, ananas i kukurydza.
OdpowiedzUsuńWiesz, te pozostałe składniki się tak apetycznie łączą, że makaron naprawdę jest tu tylko mało wyczuwalnym w smaku wypełniaczem. Ja lubię sałatki z makaronem, ale tylko gdy nie przebija on ilością reszty składników :)
Usuń