poniedziałek, 14 marca 2016

Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim

Intensywnie czosnkowe, maślane, chrupiące - nie sposób im się oprzeć!
 

Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów czosnkowych. Oryginalny przepis został zapożyczony z bloga Najedzeni.

Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywną kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą!

Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji:

CIASTO:
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży [5 g] - płaska
  • 1 łyżeczka cukru - płaska
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 125 ml letniej wody
NADZIENIE:
  • 60g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki soli

Do dużej miski wsypać mąki, drożdże, sól i wymieszać. Dolać olej i część wody. Zacząć wyrabiać - u mnie mikserem z mieszadłami hakowymi. Stopniowo dolewać resztę wody, tylko na tyle, aby ciasto udało się uformować w jednolitą bryłę - ja dodałam całość przewidzianą w przepisie. Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut - jeśli mikser się buntuje i traci siły, dokończyć wyrabianie ręcznie

Uformować kulę i włożyć ją z powrotem do opruszonej mąką miski. Miskę przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia - aż ciasto podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować farsz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki - u mnie to drugie, bo czosnek był zbyt wysuszony na praskę. 


Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić świeży czosnek i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany i sól. Całość odstaw aby lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.

Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - aby je odgazować. Rozciągnąć je na stolnicy i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym. Następnie całość złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 2-3 cm szerokości pasy.

Pasy zwijać, łapiąc je po obydwu stronach, tak ze 2 razy na każdą stronę - nie muszą być idealnie zwinięte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masła, można jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.

Zawijasy wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.



WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:

12 komentarzy:

  1. Super poskręcane, dzięki za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę nerwów mnie kosztowały, bo skurczybyki ciągle się rozkręcały przy wyrastaniu :P

      Usuń
  2. Cieszę się że przypadły Ci do gustu :-) Pieknie Ci się upiekły :-) Dziekuję za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, świetny przepis wyszperałaś! Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  3. Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się poskręcały!
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne wypiekanie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...