niedziela, 6 marca 2016

Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową

Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach


Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre! 

Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe. A do tego wszystkiego wykończenie niebiansko pachnącą kruszonką cynamonową

A wszystko to w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę, w której tym razem pieczemy Babki, babeczki. Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :)


ROZCZYN DROŻDŻOWY:
  • 40g świeżych drożdży
  • 75g masła
  • 200ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
CIASTO:
  • 500g mąki pszennej 
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
NADZIENIE:
  • 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml]
KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka cynamonu - czubata
  • 50g miękkiego masła
  • 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowegoprzepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g]

Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki. Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)

Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.

Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.

Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.

W międzyczasie zagnieść w miseczce składniki na kruszonkę - ucierając w palcach składniki – tworząc mniej lub bardziej zwarte grudki. Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata.


Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.
 


Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek. 

Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki nadzieniabułeczki nadziewać zamiennie, raz jabłkami prażonymi i raz powidłami śliwkowymi. Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. 


Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia.
 


Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.


Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt. 


WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:

 

36 komentarzy:

  1. Asiu babka wspaniała :) aż wstyd się przyznać ale drożdżowej jeszcze nie piekłam , sama nie wiem czemu :) muszę w końcu się zebrać :)Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem fanką, a wręcz fanatyczką drożdżowego, więc piekę często :) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  2. Nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo lubię drożdżowe ciasta, no a takie z nadzieniem mogłabym i sama całe spałaszować. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się strasznie, że ciacho się spodobało :) Ja również dziękuję i do następnego razu!

      Usuń
  3. Wspaniała baba, oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, dla Ciebie kawałeczek zawsze się znajdzie! :D

      Usuń
  4. Wspaniała babka Joasiu, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest obłędne, musze wypróbować :-) dzięki Asia po raz kolejny, fajnie się razem wypieka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za ciepłe słowa Dorotko :) Do następnej naszej zabawy wkrótce! Ściskam mocno :)

      Usuń
  6. Asiu cudnie ci wyszło. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zarumieniłam z radości :) Dzięki Kochana :)

      Usuń
  7. Uwielbiam ciasta drożdżowe! Przepis zapisuję do wypróbowania:)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu wypiekam wszystkie moje ciacha drożdżowe, sprawdzony więc i przetestowany na wszystkie strony :)

      Usuń
  8. Wszystko fajnie pieknie,tylko chyba cos nie tak z nadzieniem.W przepisie mamy
    podne jablka prazone I powidla,a pozniej ze dajemy po 1-2 lyzeczki dzemu truskawkowego.To gdzie te jablka I powidla dajemy.Czy to sa dwa inne przepisy czy cos sie pomylilo.Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekki misz masz przy kopiowaniu treści :) Ostatnio takie ciacho robiłam właśnie z nadzieniem truskawkowym - ale z jabłkami i powidłami jednak mi lepiej smakuj. Spróbuj, upiecz i daj znać jak wyszło! :)

      Usuń
  9. Nadziewanej baby drożdżowej jeszcze nie piekłam. Czas najwyższy to nadrobić:)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie ja robiłam kiedyś taką babę z gruszkami była rewelacyjna. Dziękuje za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo! Dobry pomysł na nadzianie gruszkami! Mmmhhhmm, a może nawet i dżemem gruszkowym :) Tak zrobię! :)

      Usuń
  11. Podoba mi się, muszę kiedyś wypróbować:) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Upieklam,ale z dzemem figowym wlasnej roboty.Poezja smaku,pycha.niebo w ustach
    I tak dalej moge wymieniac.Super,dzieki za przepis,pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Z własnym dżemem figowym?!!! Ale ci zazdroszczę takiego przetworu. Z ciachem drożdżowym musi smakować bajecznie :)

      Usuń
  13. Mniam..ale pysznie wyglada.dzieki za wspolne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Drożdżowe ciasto, moje ulubione 😊 mogłabym je jeść każdego dnia. Dziękuję za to wspólne babkowanie i do następnego razu 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. drożdżowe najlepsze ;-) dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda to prawda! Widzę, że nie tylko ja fanatyczka drożdżowego :P Dzikęuję za świetną zabawę!

      Usuń
  16. Ależ mi narobiłaś smaku na to ciasto :). Drożdżowe uwielbiam - moje ulubione. Chętnie wypróbuję, mój tato będzie bardzo zadowolony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Zdaj relację czy tata chętnie jadł ;)

      Usuń
  17. Uwielbiam ciasta z kruszonką. Tak naprawdę z babki drożdżowej najczęściej wyjadam głównie kruszonkę właśnie, a resztę zjem, ale już nie tak chętnie :) Cynamonowa kruszonka musi być jeszcze lepsza niż taka zwykła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że cynamonowa kruszonka mnie zachwyciła, bo uwielbiam przyprawy korzenne. Pierwszy raz ją tu robiłam. Z drożdżowym się w smaku wyśmienicie komponuje. Niepotrzebne wtedy żadne lukry czy polewy, ewentualnie delikatne posypanie cukrem pudrem :)

      Usuń
  18. Bardzo podoba mi się to ciasto. ALe czy ten tłuszcz przy rozczynie nie przeszkadza przy wyrośnięciu drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W żadnym wypadku wyrabianie takiego zaczynu nie wpływa na drożdże. Robię tak samo za każdym razem i babka zawsze rośnie jak szalona :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...