Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre!
Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe. A do tego wszystkiego wykończenie niebiansko pachnącą kruszonką cynamonową.
A wszystko to w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę, w której tym razem pieczemy Babki, babeczki. Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :)
ROZCZYN DROŻDŻOWY:
- 40g świeżych drożdży
- 75g masła
- 200ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU
- 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml]
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu - czubata
- 50g miękkiego masła
- 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g]
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki. Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.
Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
W międzyczasie zagnieść w miseczce składniki na kruszonkę - ucierając w palcach składniki – tworząc mniej lub bardziej zwarte grudki. Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata.
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.
Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.
Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki nadzienia – bułeczki nadziewać zamiennie, raz jabłkami prażonymi i raz powidłami śliwkowymi. Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.
Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia.
Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno
RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym
ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem
KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
CAFE AMARETTO - Babka czekoladowo-orzechowa
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI... - Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem mascarpone
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Nadziana babka pomarańczowa na białkach
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babeczki z makiem i wiśnią w czekoladzie
IZIONI PYSZNE SMAKI - Babeczki z jabłkami
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Babka piaskowa z czekoladą
RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym
ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem
KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
CAFE AMARETTO - Babka czekoladowo-orzechowa
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI... - Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem mascarpone
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Nadziana babka pomarańczowa na białkach
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babeczki z makiem i wiśnią w czekoladzie
IZIONI PYSZNE SMAKI - Babeczki z jabłkami
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Babka piaskowa z czekoladą
Asiu babka wspaniała :) aż wstyd się przyznać ale drożdżowej jeszcze nie piekłam , sama nie wiem czemu :) muszę w końcu się zebrać :)Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńJa jestem fanką, a wręcz fanatyczką drożdżowego, więc piekę często :) Pozdrawiam cieplutko!
UsuńNawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo lubię drożdżowe ciasta, no a takie z nadzieniem mogłabym i sama całe spałaszować. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się strasznie, że ciacho się spodobało :) Ja również dziękuję i do następnego razu!
UsuńWspaniała baba, oj zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńKochana, dla Ciebie kawałeczek zawsze się znajdzie! :D
UsuńWspaniała babka Joasiu, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJa również ślę podziękowanka i uściski :)
UsuńTo ciasto jest obłędne, musze wypróbować :-) dzięki Asia po raz kolejny, fajnie się razem wypieka :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za ciepłe słowa Dorotko :) Do następnej naszej zabawy wkrótce! Ściskam mocno :)
UsuńAsiu cudnie ci wyszło. Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńAż się zarumieniłam z radości :) Dzięki Kochana :)
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe! Przepis zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie.
Z tego przepisu wypiekam wszystkie moje ciacha drożdżowe, sprawdzony więc i przetestowany na wszystkie strony :)
UsuńWszystko fajnie pieknie,tylko chyba cos nie tak z nadzieniem.W przepisie mamy
OdpowiedzUsuńpodne jablka prazone I powidla,a pozniej ze dajemy po 1-2 lyzeczki dzemu truskawkowego.To gdzie te jablka I powidla dajemy.Czy to sa dwa inne przepisy czy cos sie pomylilo.Pozdrawiam Ela
Lekki misz masz przy kopiowaniu treści :) Ostatnio takie ciacho robiłam właśnie z nadzieniem truskawkowym - ale z jabłkami i powidłami jednak mi lepiej smakuj. Spróbuj, upiecz i daj znać jak wyszło! :)
UsuńNadziewanej baby drożdżowej jeszcze nie piekłam. Czas najwyższy to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Ja również dziękuję i ciepło pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie ja robiłam kiedyś taką babę z gruszkami była rewelacyjna. Dziękuje za wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńOooo! Dobry pomysł na nadzianie gruszkami! Mmmhhhmm, a może nawet i dżemem gruszkowym :) Tak zrobię! :)
UsuńPodoba mi się, muszę kiedyś wypróbować:) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńStrrrasznie się cieszę, że się podoba :D
UsuńUpieklam,ale z dzemem figowym wlasnej roboty.Poezja smaku,pycha.niebo w ustach
OdpowiedzUsuńI tak dalej moge wymieniac.Super,dzieki za przepis,pozdrawiam Ela
Wow! Z własnym dżemem figowym?!!! Ale ci zazdroszczę takiego przetworu. Z ciachem drożdżowym musi smakować bajecznie :)
UsuńMniam..ale pysznie wyglada.dzieki za wspolne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki Bożenko, kochana jesteś :)
UsuńDrożdżowe ciasto, moje ulubione 😊 mogłabym je jeść każdego dnia. Dziękuję za to wspólne babkowanie i do następnego razu 😊
OdpowiedzUsuńTakiego babkowania jak najwięcej nam życzę :)
Usuńdrożdżowe najlepsze ;-) dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńCo prawda to prawda! Widzę, że nie tylko ja fanatyczka drożdżowego :P Dzikęuję za świetną zabawę!
UsuńAleż mi narobiłaś smaku na to ciasto :). Drożdżowe uwielbiam - moje ulubione. Chętnie wypróbuję, mój tato będzie bardzo zadowolony.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Zdaj relację czy tata chętnie jadł ;)
UsuńUwielbiam ciasta z kruszonką. Tak naprawdę z babki drożdżowej najczęściej wyjadam głównie kruszonkę właśnie, a resztę zjem, ale już nie tak chętnie :) Cynamonowa kruszonka musi być jeszcze lepsza niż taka zwykła :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że cynamonowa kruszonka mnie zachwyciła, bo uwielbiam przyprawy korzenne. Pierwszy raz ją tu robiłam. Z drożdżowym się w smaku wyśmienicie komponuje. Niepotrzebne wtedy żadne lukry czy polewy, ewentualnie delikatne posypanie cukrem pudrem :)
UsuńBardzo podoba mi się to ciasto. ALe czy ten tłuszcz przy rozczynie nie przeszkadza przy wyrośnięciu drożdży?
OdpowiedzUsuńW żadnym wypadku wyrabianie takiego zaczynu nie wpływa na drożdże. Robię tak samo za każdym razem i babka zawsze rośnie jak szalona :)
Usuń