W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki. A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :)
Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle możliwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :)
Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika.
Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm:
- 3 duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta 340g; UWAGA nie mogą być light!
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka
- 80ml oleju
- 1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki
- szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem na puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu dolać olej i jeszcze chwile pomiksować.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - zwiększa trwałość piany. Przełożyć do masy sernikowej i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką - tak, aby nie uszkodzić struktury białek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasno obok siebie biszkopty. Na to wylać masę sernikową i lekko wyrównać łopatką.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć.
Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w blasze.
Sernik nabierze najlepszej konsystencji i smaku po schłodzeniu w lodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkosz
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa
PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa
MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna
MOŻE COŚ ZJEMY - Wielkanocna babka rodzynkowa
RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny Kurczak
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Mazurek różany
KUCHNIA I PODRÓŻE - Orzeszki
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Mazurek marcepanowy z białą czekoladą
EWUSIOWE SMAKI - Leśny mech na bogato
MOŻE COŚ ZJEMY - Mazurki z czekoladą i orzechami włoskimi
MOŻE COŚ ZJEMY - Mini babeczki wielkanocne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Drożdżowe kwiatuszki
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kukułkową
SŁODKIE OKRUSZKI - Szybkie małe mazurki orzechowe
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-budyniowe
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa
PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa
MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna
MOŻE COŚ ZJEMY - Wielkanocna babka rodzynkowa
RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny Kurczak
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Mazurek różany
KUCHNIA I PODRÓŻE - Orzeszki
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Mazurek marcepanowy z białą czekoladą
EWUSIOWE SMAKI - Leśny mech na bogato
MOŻE COŚ ZJEMY - Mazurki z czekoladą i orzechami włoskimi
MOŻE COŚ ZJEMY - Mini babeczki wielkanocne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Drożdżowe kwiatuszki
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kukułkową
SŁODKIE OKRUSZKI - Szybkie małe mazurki orzechowe
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-budyniowe
Robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńDzięki :D
UsuńUwielbiam takie "jogurtowe" serniki! :)
OdpowiedzUsuńJa też! :D Wszelkie ptasiem leczka, pianki, serniki jogurtowe i wszystko co podobne :)
UsuńFajny ten sernik. Chyba nigdy nie jadłam takiego oszukanego bez sera na jogurtach, ale może uda mi się przekonać mamę, to może upieczemy na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest bardzo delikatny, ale smakuje podobnie do sernika wiedeńskiego. Ja zamierzam wypiek powtórzyć na samą Wielkanoc właśnie :)
UsuńAsiu wspaniały serniczek, z chęcią spróbuję taki zrobić :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam Marzenko :)
UsuńPiekłam juz z jogurtów i jest przepyszny, Twój wygląda zjawiskowo :-) Dzięki Asia za wspólne wypiekanie :-) Święta przed nami i moc przepisów do wykorzystania :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Dorotko :) Fakt, przepisów tyle do wyboru, że ciężko się zdecydować co wstawić do wielkanocnego menu ;)
UsuńWspaniały, uwielbiam serniki :-) dziękuję za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję i oby do następnych wypieków jak najszybciej :)
UsuńSernik palce lizać. W sam raz dla mnie. W Hiszpanii nie ma takiego sera jak w Polsce, więc chętnie zjem ten z jogurtów.
OdpowiedzUsuńŁączę się z Tobą w bólu nad brakiem polskiego twarogu, bo sernik to jedno z moich ulubionych ciast... Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma! Sernik z jogurtów też dobry! :D
Usuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJednak zrobiłam na Wielkanoc i wyszedł bardzo smaczny :) Rodzinka była zdziwiona, że w tym serniku nie ma grama sera, ale generalnie chwalili xD
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sernik wyszedł i zasmakował :) Jak pierwszy raz go próbowałam, też się nie mogłam nadziwić, że smakuje sernikowo bez grama sera ;)
Usuń