Trzy, słodkie sympatie w jednym!
Do Grześków mam ogromny sentyment z dzieciństwa. Do teraz są to moje ulubione wafelki i żadne inne nie potrafią im, w moim mniemaniu, dorównać smakiem ;)
Gdy podpatrzyłam na blogu Izioni pyszne smaki przepis na ciasteczka z wafelków, nie mogłam się powstrzymać by go nie wypróbować. Ukochane Grześki w ulubionych ciastkach kruchych i to w wielkanocnym wydaniu! Tam były to Słodkie pisanki, mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami: jajo, kurczak, baranek i królik.
Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa. A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :)
Składniki na 3 duże blachy ciastek:
CIASTKA:
- 2 wafle Grześki w czekoladzie - razem około 80g
- 360g mąki pszennej
- 50g domowego cukru waniliowego - o tym jak przygotować, trochę więcej TU
- 250g margaryny - schłodzona z lodówki
- 1 jajko - schłodzone z lodówki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii
- 1/2 szkl. cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka gorącej wody
Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej.
Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego:
- Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki
- Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde
- Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić
- Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w kulę i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy)
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać foremką ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180C piekarniku około 8-10 minut - czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
Po upieczeniu zdejmować delikatnie z blachy - uwaga, gorące łatwo się kruszą - i studzić na metalowej kratce.
Wystudzone ciastka dowolnie ozdobić polewą lub . U mnie jest to glazura z limonki.
Składniki na glazurę włożyć do wysokiego, wąskiego kubka i utrzeć mikserem do uzyskania gładkiej, lekko lejącej się konsystencji.
Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Di :)
UsuńBardzo fajny pomysł na ciasteczka z grześków :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że pomysł podpatrzyłam na blogu Izioni pyszne smaki i musiałam go koniecznie wypróbować! :)
UsuńNo to kochana zaszalałaś. Super ciasteczka. Porywam kilka do kawki :-)
OdpowiedzUsuńI słusznie porywasz, bo Grześki do kawki w ciasteczkach smakują wyśmienicie :)
UsuńMam pytanie te Grzeski maja byc zmiksowane czy posiekane tylko nozem ,bo czytam przepis i nie widze co z nimi zrobic.
OdpowiedzUsuńGrześki pokruszyłam na drobne kawałki w rękach - ewentualnie można je zetrzeć na grubych oczkach tarki. Już uzupełniłam powyżej, dzięki że zauważyłas :)
Usuń