czwartek, 21 kwietnia 2016

Jaja faszerowane hummusem

Pomysł na zdrowe śniadanie dla dwojga - nie ma to jak smacznie i pożywnie rozpocząć dzień!


Degustowałam już hummus oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach. Tym razem kolej przyszła na hummus paprykowy.  

Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja to idealna kompozycja smaków w hummusie łączonym z innym warzywkiem.

Ocet jabłkowy nadaje tu znaczącej kwaskowatości - nie każdemu może to pasować, choć ja akurat do takich nie należę, octu jabłkowego używam w kuchni regularnie i lubię jego posmak :)  

Kaloryczność produktu jest minimalna, a walory odżywcze i prozdrowotne ciecierzycy (z której został wykonany) - ogromne! Jak zwykle przy produktach PRIMAVIKA, z przyjemnością czytałam skład i nie musiałam obawiać się konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, czy dodatku glutaminianu sodu. Po prostu wiem co jem! :)

Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków, kromka chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe!

Składniki na porcje dla 2 osób:

Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się wody. Po wyjęciu z wrzątku, zahartować w zimnej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupki.

Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzyku, na którym będą podawane na stół. 

Żółtka rozetrzeć widelcem z hummusem paprykowymo PRIMAVIKA oraz jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W połówki jaj powkładać na denka po trochu kiełków - będą przyjemnie chrupać w zębach podczas jedzenia :)

Następnie jaja nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego. 

Podawać obłożone ulubionymi kiełkami - u mnie to słonecznik - i w towarzystwie chleba własnoręcznie wypiekanego. Smacznego! :)

http://www.primavika.pl/produkty/

2 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...