Degustowałam już hummus oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach. Tym razem kolej przyszła na hummus paprykowy.
Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja to idealna kompozycja smaków w hummusie łączonym z innym warzywkiem.
Ocet jabłkowy nadaje tu znaczącej kwaskowatości - nie każdemu może to pasować, choć ja akurat do takich nie należę, octu jabłkowego używam w kuchni regularnie i lubię jego posmak :)
Kaloryczność produktu jest minimalna, a walory odżywcze i prozdrowotne ciecierzycy (z której został wykonany) - ogromne! Jak zwykle przy produktach PRIMAVIKA, z przyjemnością czytałam skład i nie musiałam obawiać się konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, czy dodatku glutaminianu sodu. Po prostu wiem co jem! :)
Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków, kromka chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe!
Składniki na porcje dla 2 osób:
- 2 jaja
- 2-3 łyżeczki hummusu paprykowego PRIMAVIKA
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- kiełki słonecznika
- sól, pieprz - do smaku
Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się wody. Po wyjęciu z wrzątku, zahartować w zimnej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupki.
Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzyku, na którym będą podawane na stół.
Żółtka rozetrzeć widelcem z hummusem paprykowymo PRIMAVIKA oraz jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W połówki jaj powkładać na denka po trochu kiełków - będą przyjemnie chrupać w zębach podczas jedzenia :)
Następnie jaja nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego.
Podawać obłożone ulubionymi kiełkami - u mnie to słonecznik - i w towarzystwie chleba własnoręcznie wypiekanego. Smacznego! :)
Uwielbiam humus więc przepis bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że posmakowało :)
Usuń