W aktualnej edycji Ciasta na niedzielę miałam przyjemność wybrać rodzaj słodkiego wypieku do wspólnego pieczenia. Postawiłam na klasykę i ukochane ciasto drożdżowe, bez którego nie wyobrażam sobie kulinarnej egzystencji.
Stąd tematem przewodnim akcji w ten weekend jest Drożdżówka bogato nadziana. Miłego wypiekania i nadziewania sobie i wszystkim życzę! :)
ROZCZYN DROŻDŻOWY:
- 40g świeżych drożdży
- 75g masła
- 200ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki. Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.
Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Przed napuszeniem w formie |
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.
Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne pasy.
Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć dżem truskawkowy – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało.
Po wyrośnięciu |
Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt.
Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Kulebiaki z kapusta i pieczarkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówki i rolady drożdżowe
KULINARNA MANIUSIA - Drożdżówka z marmoladą
ANDRZEJ ZAWADZKI [FB]
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Drożdżówki z dżemem dyniowo-jabłkowo-pigwowym
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Drożdżówki mocno nadziane serem
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Drożdżówka odrywana bogato nadziana
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE -Bułeczki z marmoladą i rodzynkami
Sylwia Puzio [FB] - Drożdżówka z rabarbarem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Drożdżówki z marmoladą z pigwy i chrupkami w czekoladzie
CZARY - GARY W KUCHNI - Bułki drożdżowe z jabłkiem
RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
CIASTECZKOWY POTWÓR - Drożdżówki z makiem
IZIONI PYSZNE SMAKI - Bułeczki z budyniem i rabarbarem
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Kulebiaki z kapusta i pieczarkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówki i rolady drożdżowe
KULINARNA MANIUSIA - Drożdżówka z marmoladą
ANDRZEJ ZAWADZKI [FB]
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Drożdżówki z dżemem dyniowo-jabłkowo-pigwowym
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Drożdżówki mocno nadziane serem
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Drożdżówka odrywana bogato nadziana
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE -Bułeczki z marmoladą i rodzynkami
Sylwia Puzio [FB] - Drożdżówka z rabarbarem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Drożdżówki z marmoladą z pigwy i chrupkami w czekoladzie
CZARY - GARY W KUCHNI - Bułki drożdżowe z jabłkiem
RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
CIASTECZKOWY POTWÓR - Drożdżówki z makiem
IZIONI PYSZNE SMAKI - Bułeczki z budyniem i rabarbarem
taką drożdżówkę to chętnie bym zjadła do hertbatki! :)
OdpowiedzUsuńDo herbatki, do kawki, do koktajlu, do wody - każdy pretekst na takie ciacho dobry! :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-) ja piekę dzisiaj. Dziękuje za wspólne słodkie pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać Twojego przepisu Marzenko :) Dziękuję, że bierzesz udział i mój pomysł na drożdżówkę Ci się spodobał :)
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :) Miód na moje serce takie słowa :)
UsuńMniam! Drożdżowe z truskawkami, rewelacyjny zapach i smak :)
OdpowiedzUsuńSama nie wiem co mi bardziej smakowało - czy obłędny zapach podczas pieczenia, czy bogaty smak podczas degustacji :D
UsuńAle smaka narobiłaś z rana :)pyszności
OdpowiedzUsuńDzień ciągle młody, zabieraj się Kochana za pieczenie i już! :D
Usuń;-)
UsuńJaka apetyczna i śliczna.Ślinka cieknie na jej widok. Jak wrócę do domu zabieram się za drożdżowe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuuuuper! :D Dołącz koniecznie do akcji! :)
UsuńO tak! Na bogato - jest cudowna i niezwykle apetyczna. Prawdziwe niebo dla podniebienia, ale i dla oka :D <3
OdpowiedzUsuńAż się zarumieniłam z uciechy na pięknego komplementa :) Dzięki serdeczne Futka! :D
UsuńDrożdżówka prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDzięki dzięki :D
UsuńDrożdżowe wypieki są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńCo racja, to racja! :D
Usuńmniem, domowe drożdżówki najlepsze na świecie
OdpowiedzUsuńPrawdę gadasz! :D
UsuńPrezentuje się bardzo apetycznie ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepięknie dziękuję i ciepło oddaję pozdrowienia :)
UsuńUwielbiam takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńW moim domowym przybytku drożdżowe rządzi! Pan Mąż zwykle czatuje przy drzwiczkach piekarnika z talerzykiem w reku na koniec pieczenia ;) Wszystko co drożdżowe rozchodzi się zawsze migusiem :)
UsuńPiękna drożdżówka , pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za świetną, wspólna zabawę :)
UsuńAsiu piękna i pyszna :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńco za przyjemność czytać takie komplementa :) Pozdrawiam cieplutko Joasiu :)
UsuńCudnie wygląda.dzięki za super pomysł i wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńBożenko, cieszę się, że pomysł zaaprobowałaś i mogłyśmy drożdżówę razem piec :)
UsuńAsieńko, piękny ślimaczek i na pewno przepyszny, dziękuje za wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) Uwielbiam tę naszą wspólną zabawę :)
UsuńSuper ciasto :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJa również serdecznie dziękuję i do następnego razu wkrótce! :)
UsuńWspaniała !!! dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńFajajnie się razem wypiekało :D
Usuń