W Błyskawiczny Piątek ma być szybko, smacznie i bez komplikacji. Zwłaszcza że Święta tuż tuż i w przedświątecznym rozgardiaszu czasami nachodzi ochota na posiłek błyskawiczny i bezproblemowy :) Kwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo. Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem przyjemnie słodkiej marchewki.
Przyznam szczerze, że sama nie spodziewałam się, że marchewka tak wyśmienicie wpasuje się tu w pozostałe, warzywne smaki. Podduszona na półtwardo, dodała leczo charakteru i treści. Całość przełamałam pikanterią Sosu madziarów od Folwark - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga).
Inne warianty leczo, jakie do tej pory praktykowałam to:
- Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową
- Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią
- Leczo z kurczakiem i ananasem
Składniki na 4-5 solidnych porcji:
- 2 papryki zielone - średnie
- 1 papryka czerwona - duża
- 1 cukinia - mała
- 3 marchewki - średnie
- 8 szt. pieczarek - średnich
- 2 cebule - średnie
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 pętko kiełbasy - duże, ok 30 cm
- 1/2 szkl. soku z pomidorów - można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu
- 1-2 łyżki Sosu madziarów od Folwark - można dodać więcej jeśli lubimy leczo mocno pikantne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2/3 łyżeczki soli
Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/oskrobać/wyciąć gniazda nasienne.
Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w połplasterki; marchewkę - w plastry.
Kiełbasę pokroić w plastry, a potem w ćwiartki.
Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko się zarumieni i wysmaży się z niej tłuszcz. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zezłoci, zdjąć chwilowo z patelni.
Wrzucić pokrojoną marchewkę i podsmażyć na średnim ogniu - marchewka musi tu być pierwsza z warzyw, gdyż potrzebuje najwięcej czasu aby zmięknąć.
Gdy marchewka zrobi się już półtwarda, wrzucić z powrotem kiełbasę, oraz cebulę z czosnkiem. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć. Dorzucić paprykę, dolać sok z pomidorów i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu mieszać, aby warzywa się nie przypaliły.
Dołożyć pomidora z puszki oraz przyprawy i Sos madziarów od Folwark.
Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywa na półchrupko.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Joasiu bardzo smaczne leczo z pysznym sosem.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :) Pierwszy raz marchewkę w leczo zastosowałam, ale na pewno nie ostatni :)
UsuńBardzo apetyczne leczo :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało :)
UsuńTo są nasze ulubione potrawki <3
OdpowiedzUsuńProste w przygotowaniu, a jakie smaczne, prawda? :D No i jakie pole do eksperymentów w kuchni! :D
Usuń