Piernik z dżemem jabłkowym, drożdżówka z jabłkami pod kruszonką, kompot z suszu, śledzie z jabłkami w śmietanie. Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :)
Kocham jabłka w każdej postaci i bardzo często wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie. Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami, oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła :)
Mając to wszystko na uwadze, z wielkim zainteresowaniem sięgnęłam po książkę Joanny Tołłoczko "Polskie Jabłka" wydawnictwa Rea-Sj.

Już na pierwszy rzut oka, książka zachęca wyglądem do zajrzenia do środka. Wygodny, większy format. Półtwarda, gładka i błyszcząca okładka. Gruby, dobrej jakości papier kredowy w środku. Kolorowe, piękne zdjęcia. Spora czcionka z tekstem przepisów. Całość czyta i ogląda się bardzo przyjemnie, a o to chyba w książce kucharskiej chodzi :)
Kilka słów o autorce
Nie jest to pierwsza książka o tematyce kulinarnej tej autorki. Joanna Tołłoczko napisała sporo książek o zdrowym odżywianiu i tematyce kulinarnej. Pasjonuje się też ekologią i wyznaje zasadę życia zgodnie z naturą, co daje odzwierciedlenie w wielu poradnikach typu: jak zrobić własną biżuterię, kosmetyki czy ozdoby. Podziwiam ludzi którzy wykorzystując własną fantazję i przekonania, potrafią stworzyć coś z niczego i pysznie propagować racjonalne odżywianie.
Najważniejsza jest treść
Od razu po otwarciu trafia się na swoiste motto książki, w kilku zdaniach przybliżające wizję i zamysł autorki na tę publikację: Smak polskich jabłek jest jedyny w swoim rodzaju. (...) Słodko-kwaśny smak szarej renety, antonówki czy kaszteli jest niezastąpiony. Jabłko w kuchni nie ma sobie równych. (...) Obecnie zarówno te zielone, jak i te rumiane, soczyste rządzą w kuchni. Dają wprost nieograniczone możliwości połączeń.
Z kolei końcowe strony zawierają bogatą listę i charakterystykę popularnych odmian jabłek dostępnych w Polsce. Poczynając od deserowych Cortlandów, przez soczyste Idared oraz słodkie Malinówki, aż po kwaskowate Papierówki i wiele, wiele innych. Bardzo przydatny poradnik, z którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie.
Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje, Sałatki, Zupy, Potrawy bezmięsne, Potrawy z mięsem, Sosy, Ciasta, Desery i Przetwory. Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone jest też zdjęcie z wizerunkiem potrawy. Co kilkanaście stron można się nawet natknąć na detaliczny foto-instruktaż z poszczególnych kroków przygotowywania dania.

Po książkę koniecznie trzeba sięgnąć! Każdy amator jabłek znajdzie tu coś pod swój smak, czy to słodkie ciasto, smaczne mięsiwo, czy też zdrową surówkę. A wszystko oczywiście z jabłkiem w roli głównej!
Zaprezentowane przepisy są niezbyt skomplikowane, przystępnie i w punktach opisane, przyrządzane z powszechnie dostępnych produktów. Dania są ciekawe, propagujące często niebanalne połączenia składników, ale nadal niezbyt trudne do wykonania. Początkująca w kuchni gospodyni domowa z powodzeniem może po ten tytuł sięgnąć. Choć uważam, że i zaprawiona w spożywczych bojach kucharka znajdzie tu fantastyczne inspiracje.
Z ogromną frajdą dodałam "Polskie Jabłka" do mojej kulinarnej biblioteczki i z przyjemnością będę po nią sięgać. Na pierwsze dania przygotowywane na podstawie zawartych tu receptur zapraszam na bloga już wkrótce :)
Na detaliczny fotoreportaż książki zapraszam poniżej.
Tytuł - "Polskie Jabłka"
Autor - Joanna Tołłoczko
Wydawnictwo Rea-Sj
Ilość stron - 175
Cena - 34,90 zł
Autor - Joanna Tołłoczko
Wydawnictwo Rea-Sj
Ilość stron - 175
Cena - 34,90 zł
Rzeczywiście pozycja warta uwagi:)
OdpowiedzUsuńMnie zachwyciły zwłaszcza zdjęcia! Ale to głównie dlatego, że "jadam oczami" i potrawa musi mi się też podobać, oprócz udanego jej smaku :)
UsuńPolecam tę książkę wszystkim - nie można jej odłożyć!
OdpowiedzUsuń