sobota, 17 grudnia 2016

Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta

Jak smacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie


Piernik z dżemem jabłkowym, drożdżówka z jabłkami pod kruszonką, kompot z suszu, śledzie z jabłkami w śmietanie. Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :) 

Kocham jabłka w każdej postaci i bardzo często wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie. Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami, oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła :)

Mając to wszystko na uwadze, z wielkim zainteresowaniem sięgnęłam po książkę Joanny Tołłoczko "Polskie Jabłka" wydawnictwa Rea-Sj. 

Książkowy dizajn

Już na pierwszy rzut oka, książka zachęca wyglądem do zajrzenia do środka. Wygodny, większy format. Półtwarda, gładka i błyszcząca okładka. Gruby, dobrej jakości papier kredowy w środku. Kolorowe, piękne zdjęcia. Spora czcionka z tekstem przepisów. Całość czyta i ogląda się bardzo przyjemnie, a o to chyba w książce kucharskiej chodzi :)

Kilka słów o autorce

Nie jest to pierwsza książka o tematyce kulinarnej tej autorki. Joanna Tołłoczko napisała sporo książek o zdrowym odżywianiu i tematyce kulinarnej. Pasjonuje się też ekologią i wyznaje zasadę życia zgodnie z naturą, co daje odzwierciedlenie w wielu poradnikach typu: jak zrobić własną biżuterię, kosmetyki czy ozdoby. Podziwiam ludzi którzy wykorzystując własną fantazję i przekonania, potrafią stworzyć coś z niczego i pysznie propagować racjonalne odżywianie.


Najważniejsza jest treść

Od razu po otwarciu trafia się na swoiste motto książki, w kilku zdaniach przybliżające wizję i zamysł autorki na tę publikację: Smak polskich jabłek jest jedyny w swoim rodzaju. (...) Słodko-kwaśny smak szarej renety, antonówki czy kaszteli jest niezastąpiony. Jabłko w kuchni nie ma sobie równych. (...) Obecnie zarówno te zielone, jak i te rumiane, soczyste rządzą w kuchni. Dają wprost nieograniczone możliwości połączeń.

Z kolei końcowe strony zawierają bogatą listę i charakterystykę popularnych odmian jabłek dostępnych w Polsce. Poczynając od deserowych Cortlandów, przez soczyste Idared oraz słodkie Malinówki, aż po kwaskowate Papierówki i wiele, wiele innych. Bardzo przydatny poradnik, z którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie.

Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje, Sałatki, Zupy, Potrawy bezmięsne, Potrawy z mięsem, Sosy, Ciasta, Desery i Przetwory. Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone jest też zdjęcie z wizerunkiem potrawy. Co kilkanaście stron można się nawet natknąć na detaliczny foto-instruktaż z poszczególnych kroków przygotowywania dania.


Moim subiektywnym zdaniem

Po książkę koniecznie trzeba sięgnąć! Każdy amator jabłek znajdzie tu coś pod swój smak, czy to słodkie ciasto, smaczne mięsiwo, czy też zdrową surówkę. A wszystko oczywiście z jabłkiem w roli głównej

Zaprezentowane przepisy są niezbyt skomplikowane, przystępnie i w punktach opisane, przyrządzane z powszechnie dostępnych produktów. Dania są ciekawe, propagujące często niebanalne połączenia składników, ale nadal niezbyt trudne do wykonania. Początkująca w kuchni gospodyni domowa z powodzeniem może po ten tytuł sięgnąć. Choć uważam, że i zaprawiona w spożywczych bojach kucharka znajdzie tu fantastyczne inspiracje.

Z ogromną frajdą dodałam "Polskie Jabłka" do mojej kulinarnej biblioteczki i z przyjemnością będę po nią sięgać. Na pierwsze dania przygotowywane na podstawie zawartych tu receptur zapraszam na bloga już wkrótce :)

Na detaliczny fotoreportaż książki zapraszam poniżej.

Tytuł - "Polskie Jabłka"
Autor - Joanna Tołłoczko
Wydawnictwo Rea-Sj
Ilość stron - 175
Cena - 34,90 zł

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście pozycja warta uwagi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zachwyciły zwłaszcza zdjęcia! Ale to głównie dlatego, że "jadam oczami" i potrawa musi mi się też podobać, oprócz udanego jej smaku :)

      Usuń
  2. Polecam tę książkę wszystkim - nie można jej odłożyć!

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...