sobota, 14 listopada 2015

Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią

Na późne śniadanie, sycący obiad czy treściwą kolację - leczo rządzi!


Leczo o łagodniejszym smaku, niż jego tradycyjna, węgierska odmiana. A wszystko za sprawą cukinii jako głównego dodatku. 

Zdecydowanie mój ulubiony typ dania - jednogarnkowe, z minimalną ilością "skorup" do zmywania :)

Moja inna propozycja lecza, o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo cebuli, papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej - do znalezienia tu: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową.

Z kolei ABC przyrządzania lecza wg. Zajadam.pl - do znaleznienia TU - wielce przydatne tipy i porady.


Składniki na 4 porcje:
  • 1 papryka zielona - mała lub 1/2 dużej
  • 1 papryka czerwona - mała lub 1/2 dużej
  • 1 papryka żółta - mała lub 1/2 dużej
  • 1 cukinia - mała, ewentualnie można pomieszać zieloną i żółta odmianę dla ciekawszych doznań wizualnych :)
  • 1 pomidor - duży
  • 2 cebule - średnie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 małe pętka kiełbasy śląskiej
  • 3 grube plastry szynki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150ml soku pomidorowego - lub mniej w zależności od mięsistości pomidorów
  • kilka kropel Tabasco
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2/3 łyżeczki soli

Fotorelacja z gotowania:




Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne. 

Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę.
 

Kiełbasę pokroić w półpasterki, szynkę w półsłupki.

Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę oraz szynkę, aż lekko się zarumienią, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zezłoci, z powrotem wrzucić na patelnię kiełbasę z szynką.

Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki cieplnej z używanych warzyw. Dorzucić papryki, dolewając kilka łyżek soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywka się nie przypaliły.

Dodać świeżego pomidora i i poddusić kolejne 5 min do zagotowania.

Dołożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Ilość soku pomidorowego zależy od gustu -
ja osobiście lubię gdy w leczo jest dużo sosu do maczania pieczywka :)


Dusić pod przykryciem ok 10 minut - lub dłużej - aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywka na półchrupko.

Podawać z ulubionym pieczywkiem, koniecznie maczanym w obfitującym w sosik leczo :) Odgrzewane następnego dnia jest jeszcze lepsze - zdąży nabrać mocy! :)

 

Grzyby i warzywa jesienne. 2015

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Mimo późnej pory rzuciłabym się na tę porcyjkę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam te same pokusy :D Wpierdzielałabym to leczo na śniadanie, obiad i kolacje, gdybym tylko mogła :D Uwielbiam!

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...