poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową

Jednogarnkowy, sycący obiad w węgierskim wydaniu


Każdy leniwiec kuchenny wie dobrze, że są przyjemniejsze rzeczy niż zmywanie. Stąd dziś propozycja dania jednogarnkowego rodem z Węgier - leczo!

Odmian leczo jest tyle ile kucharzy je przyrządzających. Każdy dodaje coś od siebie, żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo cebuli, papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej.


Aby jeszcze bardziej podkreślić aromat dania, dodałam tu zamiast zwykłej soli - sól cebulową od SKWORCU.

W jej skład wchodzi:
- sól,
- cebula mielona,
- pietruszka,
- szczypiorek,
- glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) 



Składniki na 4 porcje:
  • 1 papryka zielona (120-140g) - mała
  • 1 papryka czerwona (120-140g) - mała
  • 2 pomidory (380-400g) - duże
  • 2 cebule (200g)- średnie
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli (160g) - ale następnym razem dodam całą puszkę, fasoli wcale nie było za dużo
  • 2 małe pętka kiełbasy śląskiej (180g)
  • 1/2 dużego pętka kiełbasy jałowcowej podsuszanej (100g)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150ml soku pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka soli cebulowej (dostępna w sklepie SKWORCU)

Przygotowanie składników:

Cebulę obrać, przeciąć na ćwiartki i pokroić w dość grube plasterki.

Czosnek obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub pokroić w drobne kawałki. 

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe kawałki.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. 

Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. 

Kiełbasę pokroić w półpasterki.
 
Gotowanie jednogarnkowe:

Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko się zarumieni, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. 

Dołożyć paprykę, dolewając 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby cebula się nie przypaliła.

Dodać pomidora i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dorzucić fasolę czerwoną.

Dołożyć koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut - lub dłużej - aż warzywa będą miękkie. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu.

Na końcu wrzucić wcześniej podsmażona kiełbasę i dusić jeszcze przez 5 min.  

Fotorelacja z gotowania:






Delektowanie się smakiem: 

Serwować z domowym pieczywem - u mnie akurat fiński chlebek awaryjny (wersja orzechowa TU, wersja migdałowa TU). 

Leczo odgrzewane następnego dnia jest jeszcze lepsze! Mniam! :)


 
Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam leczo, pyszne z chlebkiem :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne, zwłaszcza z chlebkiem domowym, własnoręcznie pieczonym. Polecam moje receptury na pieczywo, może skorzystasz? Zapraszam też do częstszych odwiedzin :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe a leczo to moje ulubione. Super że jest z nutą pikanterii :-) szybko i bez nakładu pracy wyczarowałaś bajeczne smaki. A może coś jeszcze zostało to wpadnę na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie najbardziej zaskoczyła ta fasolka z leczu, fajny pomysł. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna akcja, pierwszy raz uczestniczę w takiej. A fasolki koniecznie domagał się Pan Mąż - ostatnio pochłania ją niemal w każdej potrawie ;)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...