Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt.
Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU):
- zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową
- zastąpić tłuste mleko wodą (wersja naleśników z wodą TU) lub kefirem 0% (poniżej)
- zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie
- nie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy nadadzą owoce użyte w nadzieniu
- nie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwie
Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :)
Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):
CIASTO
- 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
- 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy
- 125ml kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
- szczypta soli
- szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki
- oliwa - do smarowania patelni
- 100g twarogu chudego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki borówek
- 2 łyżeczki miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów
Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem. Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru.
Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją.
Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje - wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.
W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce.
Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania. Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem odchudzającym dania :)
mmmmm wyglądają przepysznie i prawie nie widać różnicy pomiędzy dietetycznymi a tymi normalnymi ;)
OdpowiedzUsuńclaudiaa11225.blogspot.com
mmmmm uwierz, smakują też pysznie :D
UsuńŚwietne naleśniki, przepis bardzo ciekawy. Pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dzięki ogromne :)
UsuńTez lubię naleśniki na bazie innej mąki, robie podobnie i wierzę ze są pycha :)
UsuńEksperymenty naleśnikowe to jest to! :DDD
UsuńTakiego naleśnika to bym zjadła. Planowałam jutro zrobić naleśniki na obiad, dokupię kefir i wypróbuje te twoje pyszności :-) dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że naleśniki oku zasmakowały :) Mam nadzieję że w realu też przypadną Ci do gustu. Sugeruję tylko rozmieszać kefir trochę z wodą - z racji dużej ilości nabiału mogą mieć tendencję do przypalania się.
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńJesli o mnie chodzi, to dobry nalesnik nigdy sie nie zmarnuje!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dobry naleśnik nigdy nie jest zły! :) Jak dla mnie to podstawowa grupa pożywienia, uwielbiam je! :D
UsuńWitam. Ile robi się naleśniki z takiego ciasta?
OdpowiedzUsuńJakie owoce pasują do takich naleśników?
OdpowiedzUsuńPyszności,ja dodałam mąkę graham-orkisz ( taką tylko miałam ) i wyszło super.a twaróg chudy zmiksowałam z jagodami....palce lizać.Ciekawe ile to kalorii będzie???
OdpowiedzUsuńzamiast zmielonych platkow
OdpowiedzUsuńOwsianych moze byc maka owsiana? Pzdr
Nie widzę przeciwwskazań :) Kombinuj tylko wtedy z ilością kefiru - być może będzie trzeba dodać kapkę, żeby ciasto naleśnikowe miało odpowiednią konsystencję. Cieszę się że zamierzasz przepis wypróbować, z chęcią przyjmę relację z gotowania :)
UsuńBrzmi i wyglada doskonale...a ile taka porcja ma kalorii?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :) Sorry wielkie, nie liczyłam tu jednak tak dokładnie kalorii...
UsuńŚwietny przepis,zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, nie omieszkam odwiedzić :)
UsuńWygląda genialnie :) Długo się je robi?
OdpowiedzUsuńGdzie tam! Chwila moment :)
UsuńCzy to będzie trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuńA gdzie tam! :) Prościzna :)
Usuńmoze fajny przepis ale te nalesniki strasznie sie rozpadaja nie mozna ich przerzucic na druga stronr bo sie strasznie rwa.....
OdpowiedzUsuń