sobota, 21 czerwca 2014

Dietetyczne naleśniki bez jajek

Bez jajek, bez mleka, bez cukru!

 


Zrobienie naleśników bez jajek jest często nie lada wyzwaniem - rozwalają się, przywierają i generalnie mało przypominają te tradycyjne. Sedno sprawy cytuję za jadłonomią:
Tradycyjne naleśniki składają się z mąki, mleka i jajek. O ile zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym nie jest trudne, tak znalezienie substytutu dla jajek dla niektórych może być problemem. Rolą jajek w cieście naleśnikowym jest sklejenie i uelastycznienie placków - to właśnie dzięki jajkom poranny naleśnik jest zwarty, elastyczny i giętki. Jednak na szczęście dla osób niejedzących jajek, jest wiele produktów mających podobne właściwości.
Poniżej propozycja naleśników z użyciem płatków owsianych jako "sklejacza" - wychodzą elastyczne, miękkie i zawsze udane :)


Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):
CIASTO
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g)
  • 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy
  • 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy"
  • szczypta soli
  • szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki
  • oliwa - do smarowania patelni
FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY
  • 100g twarogu chudego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki pokrojonych truskawek 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów


Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wysokiego garnuszka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać wodę, intensywnie mieszając łyżką, aby pozbyć się grudek. Przy mniejszej ilości wody na początek - połowa przewidzianej ilości - papka lepiej się rozrabia. Resztę wody dolać na końcu mieszania, gdy ciasto na naleśniki będzie już wystarczająco gładkie i jednolite. Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany.

Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nabiorą wody i całość przez to trochę spęcznieje.

Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową posmarować pędzelkiem oliwą - potem nie będzie to już konieczne. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię. Ja dziele je na 2 porcje -  wychodzą 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.

Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojone w drobne kawałki truskawki.

Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min dla równomiernego podgrzania do kuchenki mikrofalowej. Zajadać ze smakiem :)

 

Lato w pełni! Cukrzyca ciążowa-obiad

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam słodkie,więc ślinka mi leci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie aż tak mocno słodkie to one nie są, bo brak cukru ;) Choć w zasadzie owoce w nadzieniu dostarczają tu wystarczająco dużo słodyczy. A jak naprawdę przyciśnie to można dołożyć dżemu niskosłodzonego i słodkie będzie jak ta lala :D

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja :-) a że jestem ciekawska to wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie i smacznego :) A ciekawość podobno motorem wynalazku :D

      Usuń
  3. Ile kalorii może mieć jeden taki naleśnik, ze średniej patelni bez nadzienia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile przygotowuje się takie naleśniki bez mleka?

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie one dietetyczne!!! bez jajek, za to z mąką?
    jajka są złe a mąka jest ok? chyba komuś się coś pomyliło... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maka pełnoziarnista,prosze czytac uwaznie

      Usuń
  6. Wygląda genialnie :) Długo się je robi?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...