Strony

piątek, 9 grudnia 2016

Leczo z cukinią i marchewką

Pomysł na obiad prosty, szybki i smaczny


W Błyskawiczny Piątek ma być szybko, smacznie i bez komplikacji. Zwłaszcza że Święta tuż tuż i w przedświątecznym rozgardiaszu czasami nachodzi ochota na posiłek błyskawiczny i bezproblemowy :) Kwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo. Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem przyjemnie słodkiej marchewki

Przyznam szczerze, że sama nie spodziewałam się, że marchewka tak wyśmienicie wpasuje się tu w pozostałe, warzywne smaki. Podduszona na półtwardo, dodała leczo charakteru i treści. Całość przełamałam pikanterią Sosu madziarów od Folwark - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga).

Inne warianty leczo, jakie do tej pory praktykowałam to:
Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) 

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

 Składniki na 4-5 solidnych porcji:
  • 2 papryki zielone - średnie
  • 1 papryka czerwona - duża
  • 1 cukinia - mała
  • 3 marchewki - średnie
  • 8 szt. pieczarek - średnich
  • 2 cebule - średnie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 pętko kiełbasy - duże, ok 30 cm
  • 1/2 szkl. soku z pomidorów - można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu
  • 1-2 łki Sosu madziarów od Folwark - można dodać więcej jeśli lubimy leczo mocno pikantne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2/3 łyżeczki soli

Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/oskrobać/wyciąć gniazda nasienne. 

Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w połplasterki; marchewkę - w plastry.

Kiełbasę pokroić w plastry, a potem w ćwiartki
.

Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko się zarumieni i wysmaży się z niej tłuszcz. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zezłoci, zdjąć chwilowo z patelni.

Wrzucić pokrojoną marchewkę i podsmażyć na średnim ogniu - marchewka musi tu być pierwsza z warzyw, gdyż potrzebuje najwięcej czasu aby zmięknąć.


Gdy marchewka zrobi się już półtwarda, wrzucić z powrotem kiełbasę, oraz cebulę z czosnkiem. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć. Dorzucić paprykę, dolać sok z pomidorów i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu mieszać, aby warzywa się nie przypaliły.

Dołożyć pomidora z puszki oraz przyprawy i
Sos madziarów od Folwark.

Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywa na półchrupko.
 
Podawać z ulubionym pieczywem.

 

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

6 komentarzy:

  1. Joasiu bardzo smaczne leczo z pysznym sosem.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Pierwszy raz marchewkę w leczo zastosowałam, ale na pewno nie ostatni :)

      Usuń
  2. To są nasze ulubione potrawki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne, prawda? :D No i jakie pole do eksperymentów w kuchni! :D

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)