W ramach akcji Ciasto na niedzielę pieczemy aktualnie Wypieki z bakaliami. Pole do popisów kulinarnych jest tu ogromne, tak jak szeroki wachlarz bakalii do wyboru. Ciężko się na jedną rzecz zdecydować. Postanowiłam więc postawić na klasykę i jedna z moich ulubionych słodkości, a mianowicie domowe ciasteczka Pieguski - te "sklepowe" niech się przy nich schowają! ;)
Z Pieguskami już się mierzyłam w przeróżnych wariantach. Należą do tych słodkich wypieków, które nigdy się nie znudzą, bo za każdym razem można użyć innych, preferowanych bakalii. Właśnie dlatego tak idealnie wpisują się w założenia dzisiejszego wypiekania :)
Na poprzednie, Pieguskowe wariacje zapraszam poniżej:
- Ciastka Pieguski z Żurawiną
- Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe
- Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym
Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek:
- 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; istotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego!
- 3/4 szkl. cukru - jeśli ktoś lubi ciastka bardziej słodkie, można użyć 1 szkl.
- 1 mały cukier wanilinowy (16g)
- 1 jajko (całe)
- ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa
- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g)
- 1 i ½ tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę.
Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką drewnianą.
Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu.
Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.
Bardzo smaczne ciasteczka do kawki. Filiżanka super :) Dziekuję za wsp,olne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńFiliżanka z talerzykami odziedziczona po babci :) Dziękuję i ja za świetną, wspólną zabawę :)
Usuńnie ma to jak domowe ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńTo też moja filozofia :)
UsuńFajny przepis, ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, korzystam z niego bardzo często i zbiera u domowników zawsze owacyjne recenzje :D
UsuńMniam jakie pyszne, uwielbiam ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńNiezastąpione są takie domowe ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńCo racja to racja! :D
UsuńPyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPrzytakuję nieskromnie :)
UsuńMniam...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńOddaję podziękowania po 100-kroć Bożenko :)
UsuńŚwietne ciasteczka do pochrupania :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję - piekło się wspólnie przemiło :)
UsuńTakie ciasteczka mogłabym jeść codziennie. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńJa też - i w tym problem, bo oponki dzięki nim rosną i rosną i rosną :P Piekło się wspólnie przefajnie!
UsuńMimo, że kochamy ciastka to jakoś nie możemy znieść smaku skórki kandyzowanych cytrusów :P
OdpowiedzUsuńA ja z kolei uwielbiam! :) W tym roku chcę nawet swoja własną zrobić do zimowych wypieków :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń56 year-old VP Sales Stacee Croote, hailing from Windsor enjoys watching movies like My Gun is Quick and Orienteering. Took a trip to Phoenix Islands Protected Area and drives a Maxima. sprobuj na tej stronie
OdpowiedzUsuń