Kolejny piątek za pasem i kolejny raz króluje u mnie błyskawiczny obiad. Mało czasu i minimum wysiłku włożonego przygotowanie to główne założenia cotygodniowej akcji Błyskawiczne Piątki.
Zapiekanka jest tego najlepszym przykładem. Wystarczy wrzucić do naczynia wybrane składniki, wymieszać z preferowanym sosem i zapiec chwilę w piekarniku. Posiłek niemalże sam się robi :) Na dodatek propaguje się w ten sposób ekonomiczne podejście do zmywania, bo przygotowanie obiadu wymaga niewielu naczyń.
Pan Mąż dosadnie podsumował piątkową ideę obiadową: "Znaczy taki szybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :)
Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm:
ZAPIEKANKA:
- 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony
- 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu
- masło - do wysmarowania formy
- sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw
- 1/4 kostki masła [50g]
- 3 łyżki mąki pszennej - czubate
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku
Sos beszamelowy
Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek.
Zdjąć z gazu i dolać powoli mleko, nadal mieszając. Zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając - pilnować, aby nie przypalić! Dodać gałkę muszkatołową i przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać i chwilę pogotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Sos powinien mieć fakturę dość rzadkiego budyniu i swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem.
Przygotowanie zapiekanki
Zagotować 2-3 litry wody w dużym garnku. Osolić i doprawić Vegetą. Do wrzątku wrzucić tortellini, poczekać aż się zagotują i pogotować na małym ogniu gdzieś z 8 minut. Podkręcić ogień i dorzucić mrożonkę warzywną. Pogotować krótko najwyżej z 5 minut - albo do czasu zagotowania się wody.
Zawartość garnka odsączyć na durszlaku.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki. Wrzucić zawartość durszlaka - tortellini i warzywa razem - i rozłożyć równomiernie w naczyniu. Na wierzch wylać równą warstwę sosu beszamelowego. Posypać startym żółtym serem - jeśli ktoś życzy sobie bardziej serowego smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera.
Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 25 minut minut, aż ser z wierzchu apetycznie się zarumieni.
Zapiekankę podawać gorącą prosto na stół w naczyniu w którym się piekła. Błyskawiczny i mało skomplikowany obiad gotowy! Szybki numerek! - jak to podsumował Pan Mąż :D
Idealna, bajeczna - po prostu pycha! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, bo uwielbiam zapiekanki pod beszamelem :D
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :) Ja też beszamel wielbi miłością ogromną :D
Usuńpyszny i szybki pomysł nie tylko na obiad :)
OdpowiedzUsuńA jakże :) Resztki zajadałam następnego dnia na kolację :)
UsuńNajchętniej to byśmy ten przypieczony wierzch od razu zjadły a potem całą resztę :P
OdpowiedzUsuńHeh, skąd ja to znam :P Kocham te chrupiącą, spieczoną skórkę na beszamelowej zapiekance :D
UsuńFajne danie , pysze połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało ;)
UsuńJoasiu bardzo lubię takie dania. Koniecznie muszę zrobić mniamm, i sos beszamelowy, mój ulubiony -:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja pałam miłością ogromną do beszamela ;)
UsuńSuper pomysł kochana, danie bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :)
UsuńW poniedziałek zrobię. co prawda to nie piątek ale szybkość w kuchni uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńHeh, tak jak ja :D Prosto, szybko i smacznie - to lubię ;)
UsuńJedzonko super, szybkie i na pewno smaczne, tylko ja poproszę bez Vegety :)
OdpowiedzUsuńFakt, nie każdy lubi :) Akurat nie miałam jarzynki naturalnej suszonej...
UsuńAle pycha :D
OdpowiedzUsuńPodziękowanka :)
UsuńFajny obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję przepięknie :)
UsuńNo nie ma to jak pyszna zapiekanka ;) domyślam się, że na zimno smakuje równie wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńMożna się nią smacznie i bezproblemowo poratować na obiad w pracy - na zimno też dobra! :)
Usuń