Strony

piątek, 10 czerwca 2016

Tortellini zapiekane z warzywami pod beszamelowa pierzynką

Błyskawiczny obiad - tak tylko w Błyskawiczny Piątek! :) 


Kolejny piątek za pasem i kolejny raz króluje u mnie błyskawiczny obiad. Mało czasu i minimum wysiłku włożonego przygotowanie to główne założenia cotygodniowej akcji Błyskawiczne Piątki

Zapiekanka jest tego najlepszym przykładem. Wystarczy wrzucić do naczynia wybrane składniki, wymieszać z preferowanym sosem i zapiec chwilę w piekarniku. Posiłek niemalże sam się robi :) Na dodatek propaguje się w ten sposób ekonomiczne podejście do zmywania, bo przygotowanie obiadu wymaga niewielu naczyń.

Pan Mąż dosadnie podsumował piątkową ideę obiadową: "Znaczy taki szybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :)
 
https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm:
ZAPIEKANKA: 
  • 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony
  • 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu
  • masło - do wysmarowania formy
  • sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw
SOS BESZAMELOWY: 
  • 1/4 kostki masła [50g]
  • 3 łyżki mąki pszennej - czubate
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku

Sos beszamelowy

Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek.

Zdjąć z gazu i dolać powoli mleko, nadal mieszając. Zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając - pilnować, aby nie przypalić! Dodać gałkę muszkatołową i przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać i chwilę pogotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

Sos powinien mieć fakturę dość rzadkiego budyniu i swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem.


Przygotowanie zapiekanki

Zagotować 2-3 litry wody w dużym garnku. Osolić i doprawić Vegetą. Do wrzątku wrzucić tortellini, poczekać aż się zagotują i pogotować na małym ogniu gdzieś z 8 minut. Podkręcić ogień i dorzucić mrożonkę warzywną. Pogotować krótko najwyżej z 5 minut - albo do czasu zagotowania się wody.


Zawartość garnka odsączyć na durszlaku. 

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki. Wrzucić zawartość durszlaka - tortellini i warzywa razem - i rozłożyć równomiernie w naczyniu. Na wierzch wylać równą warstwę sosu beszamelowego. Posypać startym żółtym serem - jeśli ktoś życzy sobie bardziej serowego smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera.

Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 25 minut minut, aż ser z wierzchu apetycznie się zarumieni. 

Zapiekankę podawać gorącą prosto na stół w naczyniu w którym się piekła. Błyskawiczny i mało skomplikowany obiad gotowy! Szybki numerek! - jak to podsumował Pan Mąż :D


https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

22 komentarze:

  1. Idealna, bajeczna - po prostu pycha! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, bo uwielbiam zapiekanki pod beszamelem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Ja też beszamel wielbi miłością ogromną :D

      Usuń
  2. pyszny i szybki pomysł nie tylko na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakże :) Resztki zajadałam następnego dnia na kolację :)

      Usuń
  3. Najchętniej to byśmy ten przypieczony wierzch od razu zjadły a potem całą resztę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, skąd ja to znam :P Kocham te chrupiącą, spieczoną skórkę na beszamelowej zapiekance :D

      Usuń
  4. Fajne danie , pysze połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Joasiu bardzo lubię takie dania. Koniecznie muszę zrobić mniamm, i sos beszamelowy, mój ulubiony -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja pałam miłością ogromną do beszamela ;)

      Usuń
  6. Super pomysł kochana, danie bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. W poniedziałek zrobię. co prawda to nie piątek ale szybkość w kuchni uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, tak jak ja :D Prosto, szybko i smacznie - to lubię ;)

      Usuń
  8. Jedzonko super, szybkie i na pewno smaczne, tylko ja poproszę bez Vegety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, nie każdy lubi :) Akurat nie miałam jarzynki naturalnej suszonej...

      Usuń
  9. No nie ma to jak pyszna zapiekanka ;) domyślam się, że na zimno smakuje równie wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można się nią smacznie i bezproblemowo poratować na obiad w pracy - na zimno też dobra! :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)