Z racji sezonu truskawkowego w pełni, Ciasto na niedzielę zachęca do wypiekania słodkości właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D
A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki i smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D
Składniki na średnią blachę 25x30cm:
CIASTO:
- 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
- 125g cukru
- 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU
- 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi
- 1 całe jajo + 2 żółtka
- 50g świeżych drożdży
- 200ml ciepłego mleka
- szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym
- 50g słupków migdałowych - zmielone na proszek w młynku do kawy
- 150g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle
- 125g cukru
- 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU
- 500g truskawek
Masło roztopić w wysokim garnuszku na palniku. Dolać mleko i chwilę podgrzewać aż całość będzie ciepła. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże oraz dodać 1 łyżeczkę mąki oraz 1 łyżeczką cukru, dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)
W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste.
Wszystko wymieszać mikserem i wyrobić na gładkie ciasto - może z powodzeniem użyć tu miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie trzeba zamienić przy wyrabianiu końcówki TRZEPAKI na tzw. HAKI.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.
Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki.
Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki - co większe sztuki można przekroić na pół. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.
Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy
MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik
WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami
SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Biszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami
KULINARNA MANIUSIA - Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
CZARY-GARY W KUCHNI - Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy
MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik
WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami
SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Biszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami
KULINARNA MANIUSIA - Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
CZARY-GARY W KUCHNI - Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia
Cudowne ciasto, wspaniale się prezentuje i z pewnością również tak smakuje, dzięki za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńFrajda to była niemała, te nasze wspólne pieczenie :)
UsuńPiękne i pyszne ciasto.Bardzo lubię drożdżowe z owocami. Dziękuję Joasiu za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka wieczna jest! :D Ze świeżymi, sezonowymi owocami, to już w ogóle poezja :)
UsuńPrzepyszne ciasto Asiu :) moje ulubione a do tego jeszcze migdały. Po prostu poezja :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńAsieńko wspaniałe ciasto :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również i ja :)
UsuńMmmm...już wieczór, ale kawałkiem takiej drożdżówki bym nie pogardziła:)
OdpowiedzUsuńFakt, ciężko się utrzymać w ryzach i nie podjadać na noc, kiedy drożdżówka niesamowicie kusi :)
UsuńWspaniała drożdżóweczka, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńNasza wspólna zabawa jak zwykle była przednia :)
UsuńPyszne ciasto <3 Najmilsze smaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przywołałam przyjemną porcję wspomnień :)
UsuńPrzepyszne ciasto, drożdżowe to ja bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńŁączę się z Tobą w miłości do drożdżowego :D
UsuńTa kruszonka jest niesamowita! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga
Bajecznie pachnie migdałami w trakcie pieczenia :)
UsuńDrożdżówka wspaniale się prezentuje, ale narobiłaś mi ochoty na drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńA więc do roboty Moja Droga :D Zabieraj się za pieczenie, raz dwa! :D
UsuńPyszne ciacho :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również i ja :)
UsuńUwielbiam :) drożdżowe od zawsze to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam i dziękuje za kolejne wspólne wydarzenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńChylę czoła przed kolejną miłośniczką drożdżowego :D
UsuńBardzo dziękuję za przepis :) Na pewno dzisiaj zrobię, bo przychodzą do mnie rodzice i muszę ich czymś ugościć ;)
OdpowiedzUsuńMam tremę w Twoim imieniu :P Rodzina w roli testerów jest zawsze onieśmielająca ;)
UsuńDziękuję za kolejne wspólne pieczenie w ramach niedzielnej akcji :-)
OdpowiedzUsuńZabawa jak zwykle była przednia :)
UsuńUwielbiam drożdżówke z truskawkami, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńDzielę się chętnie :) Choć szkoda że tylko wirtualnie ;)
UsuńWszystkie ciasta drożdżowe są wspaniałe, ale z truskawkami chyba najlepsze. Dziękuję Joasiu za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńW 200% masz rację Kochana :) Dla mnie drożdżówa z truskawkami to ideał :)
UsuńCiasto ideał a jak w domu pachnie!
OdpowiedzUsuńOj to fakt, pachnie wtedy obłędnie! :D
UsuńZawsze nas paluszki świerzbią aby powyżerać kruszonkę z góry :D
OdpowiedzUsuńTak tak, ta pokusa jest nieuchronna i trudna do odparcia ;)
UsuńChyba ja teraz taką drożdżówkę zrobię..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWypróbuj ten przepis, Bożenko, bo drożdżówa naprawdę warta włożonego wysiłku w jej wyrabianie :)
Usuńzrobiłam wczoraj taka drożdzówkę tylko z ananasem, jest pycha. Urosłą gigantyczna ;)
OdpowiedzUsuńFakt! Ciasto lubi tu rosnąć jak szalone :D Mało co nie ucieka z blaszki ;) Cieszę się, że drożdżówa Ci posmakowała :)
Usuń