Strony

niedziela, 12 czerwca 2016

Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową

Połączenie klasyki drożdżowej ze świeżą, pachnącą truskawką - nie ma nic lepszego!


Z racji sezonu truskawkowego w pełni, Ciasto na niedzielę zachęca do wypiekania słodkości właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D

A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki i smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D


Składniki na średnią blachę 25x30cm:
CIASTO: 
  • 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
  • 125g cukru 
  • 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU
  • 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi
  • 1 całe jajo + 2 żółtka
  • 50g świeżych drożdży 
  • 200ml ciepłego mleka
  • szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym
KRUSZONKA:
  • 50g słupków migdałowych - zmielone na proszek w młynku do kawy
  • 150g mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle
  • 125g cukru
  • 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU
NADZIENIE:
  • 500g truskawek

Masło roztopić w wysokim garnuszku na palniku. Dolać mleko i chwilę podgrzewać aż całość będzie ciepła. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże oraz dodać 1 łyżeczkę mąki oraz 1 łyżeczką cukru, dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)

W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę  - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste.
 
Wszystko wymieszać mikserem i wyrobić na gładkie ciasto - może z powodzeniem użyć tu miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie trzeba zamienić przy wyrabianiu końcówki TRZEPAKI na tzw. HAKI.
 

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.

Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.

Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.

W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki. 

 
Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.

Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki - co większe sztuki można przekroić na pół. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.

Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. 


WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/milion-smakow-truskawek-edycja-trzecia#fndtn-panel-aktualneTruskawkowe szaleństwo 2016

40 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto, wspaniale się prezentuje i z pewnością również tak smakuje, dzięki za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frajda to była niemała, te nasze wspólne pieczenie :)

      Usuń
  2. Piękne i pyszne ciasto.Bardzo lubię drożdżowe z owocami. Dziękuję Joasiu za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówka wieczna jest! :D Ze świeżymi, sezonowymi owocami, to już w ogóle poezja :)

      Usuń
  3. Przepyszne ciasto Asiu :) moje ulubione a do tego jeszcze migdały. Po prostu poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieńko wspaniałe ciasto :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm...już wieczór, ale kawałkiem takiej drożdżówki bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, ciężko się utrzymać w ryzach i nie podjadać na noc, kiedy drożdżówka niesamowicie kusi :)

      Usuń
  6. Wspaniała drożdżóweczka, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto <3 Najmilsze smaki dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przywołałam przyjemną porcję wspomnień :)

      Usuń
  8. Przepyszne ciasto, drożdżowe to ja bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta kruszonka jest niesamowita! <3
    Zapraszam na swojego bloga

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżówka wspaniale się prezentuje, ale narobiłaś mi ochoty na drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc do roboty Moja Droga :D Zabieraj się za pieczenie, raz dwa! :D

      Usuń
  11. Pyszne ciacho :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam :) drożdżowe od zawsze to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam i dziękuje za kolejne wspólne wydarzenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chylę czoła przed kolejną miłośniczką drożdżowego :D

      Usuń
  13. Bardzo dziękuję za przepis :) Na pewno dzisiaj zrobię, bo przychodzą do mnie rodzice i muszę ich czymś ugościć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tremę w Twoim imieniu :P Rodzina w roli testerów jest zawsze onieśmielająca ;)

      Usuń
  14. Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie w ramach niedzielnej akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam drożdżówke z truskawkami, porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzielę się chętnie :) Choć szkoda że tylko wirtualnie ;)

      Usuń
  16. Wszystkie ciasta drożdżowe są wspaniałe, ale z truskawkami chyba najlepsze. Dziękuję Joasiu za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 200% masz rację Kochana :) Dla mnie drożdżówa z truskawkami to ideał :)

      Usuń
  17. Ciasto ideał a jak w domu pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze nas paluszki świerzbią aby powyżerać kruszonkę z góry :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak, ta pokusa jest nieuchronna i trudna do odparcia ;)

      Usuń
  19. Chyba ja teraz taką drożdżówkę zrobię..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj ten przepis, Bożenko, bo drożdżówa naprawdę warta włożonego wysiłku w jej wyrabianie :)

      Usuń
  20. zrobiłam wczoraj taka drożdzówkę tylko z ananasem, jest pycha. Urosłą gigantyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt! Ciasto lubi tu rosnąć jak szalone :D Mało co nie ucieka z blaszki ;) Cieszę się, że drożdżówa Ci posmakowała :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)