Tym razem w ramach wspólnego wypiekania z Ciastem na niedzielę panuje Owocowe szaleństwo! Truskawki, porzeczki, czereśnie, arbuz ..i wiele innych owoców mamy teraz do wyboru, więc szalejmy w kuchni i wykorzystujmy je jak tylko się da!
U mnie króluje rabarbar! Ostatki sezonu jeszcze trwają i nie mogłam się powstrzymać, aby nie upiec słodkości z jego udziałem :) Wiem wiem, to nie owoc, ale bylina, która niekwestionowanym warzywkiem jest :P Ale w cieście wyśmienicie jak najlepszy owoc się sprawuje! Na potrzeby tego wypieku do kategorii owocowej go więc zaliczam. A co będę sobie żałować! :D
Sam przepis pozyskałam zupełnym przypadkiem, będąc akurat... u fryzjerki! Tak jakoś zgadało nam się podczas strzyżenia odnośnie najprostszych z możliwych ciast. Nie musiałam nawet notować przepisu, tak znikoma jest jego komplikacja! Co prawda odnośnie kruszonki moja fryzjerka miała radę: "na oko", więc wykorzystałam tu znajome proporcje, jakie mieszam przy przygotowaniu kruszonki do ciasta drożdżowego. Reszta jest żywcem z ust Pani Fryzjer wyjęta ;)
Składniki na średnią blaszkę o wymiarach LxWxH 28x28x6cm:
SUCHE:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru - przy słodszych owocach, jak nap.truskawki można zmniejszyć do 2/3 szkl.
- 1 maly cukier wanilinowy [16g]
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
- 3 jajka
- 1 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. maki pszennej
- 1/2 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej
- 1/2 szkl cukru
- 1 mały cukier wanilinowy [16g]
Kruszonka
Najpierw zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki. Masło musi być wyjęte tak z godzinę wcześniej z lodówki - ma być w temperaturze pokojowej.
Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.
Rabarbar
Po wyłożeniu rabarbaru na ciasto. Na to idzie kruszonka. |
Ciasto
Teraz można zabrać się za przygotowywanie ciasta.
W jednym naczyniu wymieszać razem składniki mokre: całe jaja, maślankę i olej - nie trzeba odpalać miksera, wystarczy tu łyżka.
Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Dolać składniki mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, nie jest wymagane bardzo dokładne rozmieszanie.
Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - jest lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się, jak bułka tarta. Leniwiec kuchenny może oszczędzić sobie papraniny i użyć do wyłożenia formy papieru do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto - jest dość gęste, będzie trzeba pomóc sobie łyżką. Wierzch wyrównać.
Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar - jeśli używamy bardziej soczystych owoców, warto posypać je bułką tartą lub otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci.
Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka.
Odstawić do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać - zajadać ze smakiem :)
OWOCOWO SZALAŁAM WSPÓLNIE Z:
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Torcik piegus
MARCEPANOWY KĄCIK - Arbuz w polewie z czekolady z prażonymi orzechami włoskimi
SZÓSTE NIEBO - Arbuzowy torcik
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE -Drożdżówki z truskawkami i kruszonką orzechową
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto z czerwoną porzeczką
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Maślankowiec truskawkowo-bananowy
SMAKOŁYKI ASI - Filo serniczki z owocami
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Wafle truskawkowe
KULINARNA MANIUSIA - Gofry z owocami
CZARNA OD KUCHNI - Sernik kokosowy z musem porzeczkowym
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Bezglutenowy wegański sernik z truskawkami
SŁODKIE OKRUSZKI - Mrożona herbata nektarynkowa
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Jogurtowo-śmietankowy truskawkowiec
PRZEPISY NA ŻYCIE - Ciasto duet bez pieczenia
SMAK MOJEGO DOMU - Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem
CAFE AMARETTO - Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną
EWUSIOWE SMAKI - Sernik na zimno z czereśniami
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Torcik piegus
MARCEPANOWY KĄCIK - Arbuz w polewie z czekolady z prażonymi orzechami włoskimi
SZÓSTE NIEBO - Arbuzowy torcik
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE -Drożdżówki z truskawkami i kruszonką orzechową
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto z czerwoną porzeczką
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Maślankowiec truskawkowo-bananowy
SMAKOŁYKI ASI - Filo serniczki z owocami
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Wafle truskawkowe
KULINARNA MANIUSIA - Gofry z owocami
CZARNA OD KUCHNI - Sernik kokosowy z musem porzeczkowym
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Bezglutenowy wegański sernik z truskawkami
SŁODKIE OKRUSZKI - Mrożona herbata nektarynkowa
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Jogurtowo-śmietankowy truskawkowiec
PRZEPISY NA ŻYCIE - Ciasto duet bez pieczenia
SMAK MOJEGO DOMU - Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem
CAFE AMARETTO - Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną
EWUSIOWE SMAKI - Sernik na zimno z czereśniami
Bardzo lubię ciasta na maślance, a z kruszoną to już w ogóle bomba.
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam w Twoje gusta :D
UsuńCiacho z rabarbarem to jest to! :D A tak w ogóle to rabarbar bez problemu można mrozić?
OdpowiedzUsuńA wiecie, że jeszcze nie mroziłam? To jest bardzo słuszna idea! :D Zaraz odpalę Wujka Google i poszukam wiedzy tajemnej na ten temat ;)
UsuńNo właśnie my też jeszcze nie, do tej pory tylko w słoiczki kładłyśmy :P
UsuńU mnie słoiczki rabarbarowe tez już są nałożone :) Dżem z rabarbaru wkrótce na blogu :)
UsuńJoasiu pyszne ciasto zrobiłaś. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem. Dziękuję za wspólne owocowe szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńMoje trochę mniej owocowe niż Wasze, ale co tam, na potrzeby tego wypieku potraktujmy rabarbar jako owoc ;)
UsuńProste, ale jakie smaczne ciacho :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńNieskromnie przyznam, że grzechu warte! ;)
Usuńmój Tato bardzo lubi ciasta z rabarbarem więc często podobne piekę:) dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńMój Pan Mąż też ma podobne gusta ;) Stąd rabarbar u mnie bardzo często w wypiekach się pojawia :)
UsuńJakie puszyste, juz czuję jego smak :) dzięki za wspólne owocowe szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńTo właśnie maślanka nadaje mu puszystości i delikatności :)
UsuńCzasem też tak mam, że rozmawiam z klientami i czasem coś nowego wpadnie "w ucho"..pyszne ciacho..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńCały Zakład Fryzjerski gadał wtedy tylko o ciastach ;) Wymiana przepisów była intensywna ;)
UsuńPyszne ciacho :) Dziękuję za wspólne owocowe szaleństwo ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja :)
UsuńProste, ale najlepsze na świecie! Uwielbiam takie ciasta. Przypominają smaki dzieciństwa :) Pycha! <3
OdpowiedzUsuńU mnie akurat ciachem dzieciństwa jest szarlotka :) Mnóstwo wspomnień mam z nią związanych :)
UsuńAsiu wspaniałe, porywam kawałek do kawki :-) Dziękuje za wspólne owocowe szaleństwo :-)
OdpowiedzUsuńKawka z ciachem smakowała? ;)
UsuńMój pyszny rabarbalove, uwielbiam go :-) Pyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za owocowe szaleństwo :-)
Widzę, że nie tylko ja jestem fanatyczka rabarbaru :D I tak trzymać Dorotko! :D
UsuńUwielbiam takie ciasta. Dziękuję za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńZabawa jak zwykle była przednia :)
UsuńProste ciasta z reguły są najlepsze. Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńCo racja to racja! :) Dziękuję i ja :)
UsuńJak ja żałuję, że mi rabarbar się skończył , bo uwielbiam takie ciasta. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńJa ostatnie resztki jeszcze dorwałam na pobliskim bazarku ;)
UsuńAleż wspaniale wyrośnięte ciasto. Ja szalałam z truskawkami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAż ciężko było ugryźć tak solidnie wyrośnięty kawałek ciacha ;) Buziaki! :)
UsuńWygląda cudownie i apetycznie. Chyba nie jadłam jeszcze ciasta zrobionego na maślance. Podbieram przepis :)
OdpowiedzUsuńPodbieraj na zdrowie :) Daj znać jak wyszło i czy smakowało :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńI słusznie :) Proste, szybkie, a jakie smaczne! :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wpasowałam się w Twój smak :)
Usuń