Ciasto na niedzielę kolejny weekend gustuje w truskawkowych klimatach. Pieczemy pod hasłem Truskawkowo mi! i prezentujemy słodkości na ciepło lub zimno, w których truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych, ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuję frużelinę truskawkową z pomarańczą!
Moim pierwszym podejściem do tego specjału była Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną. Tym razem postawiłam na dodatek aromatycznej pomarańczy i był to strzał w 10-tkę!
Nie użyłam tu oszałamiającej ilości truskawek, stąd tylko 4 słoiczki finalnego produktu. Ale było to zamierzone, działanie bo zamierzam w tym sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami.
Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny :)
Składniki na 4 słoiczki o pojemności 200-250 ml:
- 750g truskawek
- 125g cukru
- 1 mały cukier wanilinowy [15g]
- 100ml wody + 50ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z 1/2 pomarańczy - lub można użyć skórki zasypanej w cukrze i przechowywanej w lodówce w słoiczku jeszcze z wcześniejszych zapasów
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie.
Truskawki dokładnie umyć, odszypułkować i wsypać do garnka. Wielkie sztuki przekroić na ćwiartki, mniejsze na połówki, a te zupełnie drobne zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać startą skórkę pomarańczową i cukier wanilinowy, dolać wodę oraz sok z pomarańczy. Nie potrzeba dodawać tu więcej wody, bo truskawki mocno puszczą sok i płynu wyjdzie sporo.
Gotować na małym ogniu ok 45 min - aż truskawki się lekko rozpadną i rozgotują - ciągle jednak mają być widoczne ich kawałki.
50ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami.
Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję.
Gorącą
frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do
pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić
wieczka.
Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia - można zostawić na noc. Słoiki nakryć małym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują.
Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji.
Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia - można zostawić na noc. Słoiki nakryć małym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują.
Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji.
TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ:
CZARNA OD KUCHNI - Maślane ciasto z truskawkami i rumem
ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką
KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno
MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretką i truskawkami
PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz, czyli czekoladowa tarta z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną
IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Ciasto truskawkowo-czekoladowe
SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec
RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami
KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami
EWUSIOWE SMAKI - Torcik truskawkowy z galaretką
CZARNA OD KUCHNI - Maślane ciasto z truskawkami i rumem
ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką
KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno
MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretką i truskawkami
PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz, czyli czekoladowa tarta z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną
IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Ciasto truskawkowo-czekoladowe
SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec
RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami
KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami
EWUSIOWE SMAKI - Torcik truskawkowy z galaretką
Kochana pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :D
UsuńPychotka! Podoba mi się dodatek skórki pomarańczowej. Do tej pory dodawałam ją tylko do dżemu marchewkowego :D
OdpowiedzUsuńJa ostatnio każdy dżem z pomarańczą robię ;) Tak mi podpasowały te smaki ;)
UsuńWspaniała frużelina. Podoba mi się nuta pomarańczy :) Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowało się pysznie! :D
UsuńTruskawki mają to do siebie, że w każdym połączeniu smakują genialnie :D Chciałoby się mieć teraz przed sobą taki słoiczek dobroci :D
OdpowiedzUsuńTruskawka dobra na wszystko! Też hołduję tej zasadzie :D
UsuńDoskonała, zimą będzie przy czym wspominać lato :)
OdpowiedzUsuńCo racja to racja! :D
Usuńwspaniała propozycja, musi obłędnie smakować... dziękuję za wspólny weekend;)
OdpowiedzUsuńKochana, polecam przepis, bo frużelina wychodzi boska! - nieskromnie zapewniam ;) Lubię te nasze wspólne akcje kulinarne - naprawdę niezła frajda :)
Usuń