Chlebek bananowy - Banana Bread - jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej. Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day. Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego wypieku.
Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył w USA popularność w latach 1930-tych w czasie Wielkiego Kryzysu - Great Depression. Kreatywne i oszczędne gospodynie domowe wymyśliły wtedy taki przepis jako sposób ekonomicznego wykorzystania przejrzałych i pociemniałych bananów. Bo im bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość ta pozostała w USA jednym z podstawowych ciast, jakie pojawiają się w tygodniu na rodzinnym stole.
Moja wersja chlebka bananowego, oprócz wspomnianej papki bananowej, zawiera również rozgniecione, dojrzałe kiwi oraz masło orzechowe. Kiwi - dla dodania wilgotności, zaś masło orzechowe - dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo użyłam tu mąki żytniej razowej - dla zdrowotności ;) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu.
Wykorzystałam tu masło orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli, bez cukru, produkowane z surowca ekologicznego. Jest to istna skarbnica składników odżywczych, bez zbędnych "ulepszaczy" i "wspomagaczy" smaku!
Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:
SUCHE:
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista + do obsypania formy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami
- 3 kiwi - dojrzałe i miękkie
- 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA
- 1/4 szkl. okeju
- 1/3 szkl. maślanki
- 1 jajko
- 1-2 garście rodzynek
W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi. Dołożyć masło orzechowe i jajko. Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą., Dodać mąkę żytnią, szczyptę soli i przyprawy - kardamon i cynamon. Dolać składniki mokre oraz rodzynki i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, masa nie musi być bardzo dokładnie rozmieszana.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią razową. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać łyżką.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50-55 minut w 170C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka - użycie mąki żytniej powoduje iż czas wypiekania lekko się wydłuża.
Odstawić do ostudzenia w blaszce.
Świetny chlebek, super połączenie banan, kiwi, masło orzechowe bomba.
OdpowiedzUsuńDzięki za dobre słowo :) Eksperymentowałam tu mocno z dodatkiem kiwi, bo akurat miałam za mało banana. Warto było jednak trochę w składnikach pożonglować, bop ciasto pycha :D
UsuńPyszna wersja chlebka. Mam ostatnio na niego fazę i piekę raz w tygodniu :-)
OdpowiedzUsuńU mnie tez znika błyskawicznie - z powodzeniem raz w tygodniu mogłabym dołączać do Twojego pieczenia ;)
UsuńWspaniały i bardzo smakowity chlebek :D Mniam <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, Kochana, że przepis podpasował :)
UsuńUwielbiam chlebek bananowy. Nie dodawałam do niego nigdy kiwi. Muszę spróbować, bo brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie to był eksperyment, ale na pewno wart powtórzenia, bo chlebek wyszedł przesmaczny :) Tylko następnym razem zrobię ze zwykłej mąki, bo przy dodatku żytniej razowej trochę się kruszył ;)
UsuńJuż nawet wiemy w jaki sposób byśmy jadły taką kromeczkę :P Czyli najpierw objadłybyśmy skórki a środek zjadłybyśmy na końcu <3
OdpowiedzUsuńNajlepsze na koniec, czy ukochana skórka na początek? ;)
UsuńA to zależy od dnia :D Czasem mamy ochotę na skórkę a czasem na mięciusi środek :D
UsuńBardzo smaczny chlebus. A masło orzechowe bardzo lubię i często kupuję 😃
OdpowiedzUsuńU mnie też masło orzechowe często gości :) Nie dość że uwielbiam wyżerać łyżeczką prosto ze słoika to dodaję je prawie do wszystkiego - w szczególności ciasta, ciastek, pieczywa :)
Usuń