Bardzo miło mnie zaskoczyła Kulinarna Maniusia, kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka do wspólnego wypiekania w Czerwcowej Piekarni Amber. Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, długo trzymający świeżość, ze skórką niesamowicie chrupką. A wszystko to za sprawą użytego do wypiekania garnka żeliwnego, bądź tak jak u mnie naczynia żaroodpornego, z racji braku profesjonalnego gara.
Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki):
- 400g mąki pszennej - sielska, typ 650
- 150g mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!
- 1-2 garście suszonych jagód goji
Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać po łyżeczce cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz jagody goji. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.
Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość.
Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.
Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.
Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
W CZERWCOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Kuchennymi drzwiami
Konwalie w kuchni
Proste potrawy
Smakowitychleb.pl
Przepisy na domowy ser i chleb
Moje domowe kucharzenie
Codziennik kuchenny
am.art kolor i smak
Kulinarna Maniusia
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Leśny zakatek
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Konwalie w kuchni
Proste potrawy
Smakowitychleb.pl
Przepisy na domowy ser i chleb
Moje domowe kucharzenie
Codziennik kuchenny
am.art kolor i smak
Kulinarna Maniusia
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Leśny zakatek
Kuchnia Gucia
Chleb bardzo prosty i fantastyczny w smaku! Twoje dodatki świetnie do niego pasują :)
OdpowiedzUsuńMiło piec razem w czerwcu!
To była moja inauguracja w Piekarni Amber :) Od teraz zamierzam piec z Wami regularnie :)
UsuńAsiu wspaniały chlebuś, porywam kromeczkę i dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńTo może się Marzenko wymienimy kromeczkami? ;)
UsuńTen chlebek nie jest wymagający przy zarabianiu i pieczeniu, tym bardziej mi smakował :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie.
Prosto, szybko i smacznie - ja też takie przepisy lubię :)
UsuńJak można to ja też muszę taki zrobić :) Wygląda wspaniale - pycha! <3
OdpowiedzUsuńMożna, a nawet trzeba! :D Piecz Moja Droga w najlepsze :)
UsuńProsty i smaczny chlebek. Widzę, że tym razem zdrowsza wersja. Ciekawe jak smakuje z tymi jagodami, jeszcze ich nie próbowałem. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJagody goji bardzo mi tu podpasowały, bo są lekko kwaskowate i naprawdę świetnie w chleb pszenno-żytni się wkomponowały :) Polecam, wypróbuj! :)
UsuńAsiu pyszny chlebek:) fajny pomysł z tym naczyniem żaroodpornym, a ja mam tyle tego w domu, muszę też tak upiec :)
OdpowiedzUsuńWcale nie trzeba mieć profesjonalnego gara żeliwnego, żeby chleb taki wypiekać :) Wypróbuj Joasiu przepis, zobaczysz, że chlebek Ci posmakuje :)
UsuńBoski bochen!
OdpowiedzUsuńI taki uniwersalny przepis, że wszystko do tego chleba pasuje.
Wielkie dzięki Joanno za recepturę , zdjęcie i za to, że byłaś w czerwocowej Piekarni z nami.
Z wielką przyjemnością z Wami wypiekałam i nie omieszkam dołączyć do kolejnych, comiesięcznych akcji :)
UsuńMniam... apetyczny chlebuś i ta chrupiąca skórka :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Skórka wyszła bajecznie chrupka i trzaskająca w zębach :)
UsuńPiękny chlebek! Dziękuję za ten prosty i szybki przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że chlebek podpasował :)
UsuńPiękny, wyrosniety chleb.-:)
OdpowiedzUsuńPodziękowanka serdeczne Małgosiu :)
UsuńBardzo udany wypiek. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że przepis się spodobał, a wypiek udał :)
UsuńPiękny bochen Ci się upiekł i świetny pomysł na dodanie jagód goji. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Dzięki za dobre słowo :) Świetna akcja, dziękuję za zaproszenie, nie omieszkam skorzystać ;)
UsuńNajbardziej by nas cieszyło to odrywanie skórki :D Nie bawiłybyśmy się w krojenie :D
OdpowiedzUsuńWy to chlebożercze Pandy jesteście! :P
UsuńBo na co dzień nie jemy, więc jak już się dopadniemy do takiego bochenka to tylko okruchy zostają :D
UsuńWspaniały bochenek i dziękuję za inspirację jagodami goji - z całą pewnością wypróbuję w kolejnych wypiekach. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDzięki za dobre słowo :) Spotkamy się przy kolejnym wypiekaniu w lipcu :)
UsuńSuper, że do nas dołączyłaś. :)
OdpowiedzUsuńChleb jest pyszny i na pewno będę korzystać z tego przepisu jeszcze nie raz!
Cieszę się, że chlebek się spodobał :D Jest to uniwersalna receptura - wystarczy pozmieniać dodatki i za każdym razem wyjdzie nowe, zupełnie inne pieczywko :)
UsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńObłędne dzięki :D
UsuńZ jagodami musiał być pyszny.Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńNadają kromce chleba zdeczko indywidualności :) Ja również dziękuję, za świetną, wspólna zabawę :)
Usuńpieczenie chleba opanowałaś do perfekcji, wygląda bosko. Obiecuję sobie zrobić, ale w końcu muszę bo aż mi ślinka cieknie na widok twojego chlebka;)
OdpowiedzUsuńKochana, zrób koniecznie! Bo chleb wychodzi przesmaczny :) I naprawdę nie jest trudny w przygotowaniu :)
UsuńWygląda to bardzo apetycznie. Muszę chyba sam spróbować :).
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, bo chleb prosty w wykonaniu, a bardzo smaczny! :)
UsuńPyszności, stwierdzam, pyszności. Ale, że to pyszności to i pewnie mają wiele kalorii. I dlatego też warto jest stosować suplementy na odchudzanie takie jak na przykład Vanefist neo skład których jest nieszkodliwy.
OdpowiedzUsuń