Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości!
Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą.
Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU] - heh, coś właśnie dla mnie :)
Dynia nadaje się nie tylko na przetwory, ale również do słodkich wypieków czy pieczywa, no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup.
W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach:
- Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu
- Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika
- Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową
Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :)
Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm
- 4 jajka - całe
- 2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate
- 3/4 szkl. oleju (200ml)
- 1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić blenderem na gładką masę i odsączyć z nadmiaru płynu
- 1 mały cukier wanilinowy (16g)
- 1szkl.cukru (250g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki goździków - zmielonych
- 2/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Surową dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na puree. Odstawić na 30 minut aby dynia puściła soki i następnie odsączyć z nadmiaru płynu - przeciwdziała powstawaniu zakalca w cieście.
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo. Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel.
Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.
Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć puree z surowej dyni i zmiksować do połączenia z resztą masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Po ostygnięciu, wierzch polecam oblać domową polewę czekoladową (sprawdzony przepis TU).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)