Namiętność do
bananów
Namiętnie nienawidzę przejrzałych bananów. Najlepszy banan jest dla mnie w postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym.
Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej. Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie
daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka.
Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:
- 60g masła
- 2 szkl. maki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma
- ¾ szkl. cukru
- 3 dojrzałe banany – duże
- 2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie
Składniki lodówkowe: jajka i jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej.
W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do
przestudzenia.
W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon,
sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej
konsystencji.
W trzeciej misce rozgnieść widelcem banany na papkę. Dodać
cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką.
Do miski z mąką, dodać masę bananową – druga miska - oraz
masę jajeczną – trzecia miska. Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać
łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do
połączenia składników łyżką.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza
manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się.
Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość
parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 55-60
min – w 1/3 wysokości, bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Stan upieczenia
sprawdzać testem „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce
do całkowitego ostygnięcia.
Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową, gdyż ciasto jest w zamyśle mało słodkie.
Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową, gdyż ciasto jest w zamyśle mało słodkie.
23 year-old Business Systems Development Analyst Arlyne Cater, hailing from Earlton enjoys watching movies like Bright Leaves and Macrame. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a Mercedes-Benz 38/250 SSK. mozna sprobowac tutaj
OdpowiedzUsuń