piątek, 7 lipca 2017

Szybkie bułeczki z musztardą

Aromatyczne musztardą i pachnące ziołami - idealne na śniadanie :)


Za oknem buro, ponuro i deszczowo. Gdzie to lato, ja się pytam??? Pogoda wyjątkowo nie nastraja do spacerów, a jak na złość w domu akurat ani grama pieczywa nie ma na śniadanie.

Zdopingowana wyjątkową niechęcią do wystawiania się na aktualne warunki klimatyczne, szybko odpaliłam Wujka Google w celu odnalezienia piekarniczego natchnienia. I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania.

Bez długiego wyrabiania, bez wyrastania, iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :)

Z racji niedużej pracochłonności wykonania pieczywka, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 7 lipca 2017r. Jej podsumowanie można znaleźć na blogu: Daylicooking.

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

Składniki na 5-6 sztuk bułeczek:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - u mnie typ 650 
  • 15 g. świeżych drożdży 
  • 2 łyżki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej - zwiększyłam z oryginalnej 1 łyżki 
  • 2/3 szkl.ciepłej wody - w oryginale były 3/4 szkl. ale u mnie wyszło to za dużo, musiałam dosypywać mąkę 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego


Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać pokruszone w ręku drożdże, musztardę, oliwę, sól, zioła i stopniowo wodę - aż składniki się połączą i da się je zagnieść

Ciasto wyrabiać w misce ręką przez kilka minut - aż zrobi się elastyczne i będzie odchodzić od boków naczynia.

Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą pozawijać kilka razy do środka, formując finalnie owalne bułeczki.

Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać kilka razy ostrym nożem dość głęboko w poprzek.

Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i piec 25-30 minut do zezłocenia - u mnie środkowy poziom, grzałka góra-dół; bez termoobiegu.

Po wyjęciu z piekarnika studzić na metalowej kratce.

Zajadać jeszcze lekko ciepłe ze smakiem :) Z dodatków wystarczy tu jedynie masło do smarowania, są tak aromatyczne musztardą i ziołami.

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na smaczne bułeczki :) Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczególnie z czosnkiem niedźwiedzim muszą być pysznie aromatyczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się czosnkowi niedźwiedziemu nie mogę oprzeć w pieczywie - dodaję go i do chlebów i do bułek - jest o wiele bardziej aromatyczny niż tradycyjny czosnek (czy świeży, czy suszony). Petarda! :D

      Usuń
  3. nie pamiętam już kiedy piekłam jakiekolwiek pieczywo...ale obciach :D
    muszę upiec coś od Ciebie, bo masz rewelacyjne przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Małgosiu, w te pędy do pieczenia proszę! :P To zgroza że tyle czasu domowego pieczywka nie uskuteczniałaś :P

      Usuń
  4. wyglądają na mięciutkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były tak dobre, że do dnia następnego doczekała tylko jedna sztuka :P Tak się na nie z Panem Mężem rzuciliśmy :P

      Usuń
  5. Really impressed! Everything is very open and very clear clarification of issues. It contains truly facts. Your website is very valuable. Thanks for sharing.
    스포츠토토

    OdpowiedzUsuń
  6. This is so easy method to make mustard rolls. I am so glad to hear about it. Now it's time to avail chauffeur service birmingham for more information.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...