poniedziałek, 10 lipca 2017

Akademia Smaku Sokołów - wizyta w zakładzie produkcyjnym w Kole

Czyli wołowina pod lupą!

Kilka tygodni temu miałam wyjątkową możliwość wzięcia udziału w jednym z serii warsztatów i spotkań, jakie regularnie organizuje Akademia Smaku Sokołów. Razem z innymi blogerami kulinarnymi wizytowałam Zakład Produkcyjny Sokołów S.A. w Kole, specjalizujący się w produkcji wołowiny.

Walory polskiej wołowiny poznawaliśmy nie tylko w ramach gościnnego zwiedzania linii produkcyjnej, ale również czynnie - poprzez mięsa grillowanie i jego degustację w postaci uroczego pikniku na świeżym powietrzu. 

Dodatkowo szef kuchni Sokołów - Dominik Moskalenko podzielił się z nami wieloma ciekawymi informacjami na temat wołowiny. Opowiadał m.in. o walorach odżywczych tego mięsa, sposobach sezonowania, czynnikach wpływających na jego smak, szerokich możliwości kulinarnego zastosowania, a także powszechnych błędach w przyrządzaniu wołowiny.

Udostępnione dzięki życzliwości Sokołów S.A. oraz Akademia Smaku Sokołów
Udostępnione dzięki życzliwości Sokołów S.A. oraz Akademia Smaku Sokołów
Udostępnione dzięki życzliwości Sokołów S.A. oraz Akademia Smaku Sokołów
[źródło: Akademia Smaku Sokołów]

Zanim przejdę do szczegółowego foto-sprawozdania, może jeszcze słów kilka o idei i zamyśle powołania Akademii Smaku do życia przez firmę Sokołów S.A

Jak sami o sobie piszą: "Za cel stawia sobie promocję zdrowego trybu życia, poprzez propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi." [źródło: Akademia Smaku Sokołów]. Ma edukować, radzić i szkolić, a wszystko to w atmosferze dobrej zabawy oraz ciekawych i smacznych doświadczeń kulinarnych.

Razem z blogerami w spotkaniu w Kole uczestniczyła również redakcja magazynu KUKBUK, która to na łamach swojego pisma opublikowała po tej wizycie następującą relację: Dobra wołowina nie musi być droga!

Krótki fotoreportaż z wizyty w Kole można też znaleźć na stronie Akademii Smaku Sokołów

Oczywiście stosownymi recenzjami wszem i wobec dzieliła się również brać blogerska:
Była to wycieczka krajoznawcza i Uczta Qulinarna w jednym! :) - fotorelacja w rozwinięciu  poniżej:


Nasza podróż rozpoczęła się o poranku Warszawie. Cel kilkugodzinnej jazdy: Zakłady Produkcyjne Sokołów S.A. w Kole, których specjalizacją jest wołowina.
Mieliśmy wyjątkową możliwość osobistego zwiedzenia zakładów i zwizytowania linii produkcyjnej.
Przed wejściem czekało nas nie lada wyzwanie. Trzeba było rygorystycznie odhaczyć wszystkie wymogi sanitarne. Przebranie się w strój ochronny to tylko przedsmak całokształtu reżimu.
Brodaci i wąsaci koledzy byli zobligowani ukryć się za stosowną maseczką, aby normy sterylności zachować. Koleżanki malowidła na paznokciach miały obowiązek zakryć rękawiczkami ochronnymi. Żelazna zasada dla bezpieczeństwa całości produkcji - zero biżuterii!
Dalej czekała na nas bramka dezynfekująca. Odkażaliśmy nie tylko ręce, ale również obuwie od spodu (całe szczęście przyodziane w ochraniacze).
Rygoru przestrzegania tych zasad uczył i pilnował nasz przemiły przewodnik: Paweł Nowak - Dyrektor Zakładu.
Oto Sokołowskie Ufoludki - zwarci i gotowi przed rozpoczęciem zwiedzania :)
Spacer po linii produkcyjnej pozwolił nam zaopatrzyć się w wiele praktycznych informacji dotyczących sezonowanej wołowiny. Odpuściliśmy sobie wizytę w ubojni ze względu na bardziej wrażliwe duszyczki. Jednak rozbiorowi i wykrawaniu tusz poubojowych już mieliśmy okazję przyjrzeć się z bliska. Zawitaliśmy także do magazynu, w którym "odpoczywa" i "dojrzewa" mięso - temperatura była tam dotkliwie poniżej zera.
Osobiście z podziwem spoglądałam na rozbiór półtuszy wołowych przez "rzeźników wyjadaczy", którym noże tylko śmigały w rękach! (widać ich w tle przy poszczególnych stanowiskach linii produkcyjnej)
Warto zwrócić uwagę na ubranko takiego "rozbieracza mięsnego". Fartuch-kolczuga chroni go od przodu. Rękawica materiałowa wzmacniana kevlarem zakrywa rękę dzierżącą nóż. Ale prawdziwą "perełką" jest tu rękawica kolcza, wykonana z gęstej plecionki drobnych, stalowych kółek, przeznaczona na rękę, która przytrzymuje mięso. Noże w zakładzie ostrzone są co dziennie, więc jest przed czym bronić palce :)
Tajniki produkcji wołowiny zdradzał nam Dyrektor Zakładu - Paweł Nowak. Szacunek i podziw wielki za ogrom posiadanej i przekazanej nam wiedzy! Poznaliśmy m.in. metody sezonowania wołowiny, trwającego od 10 dni do nawet 6 tygodni. Mięso pozostaje wtedy w stałej, niskiej temperaturze, zamknięte w szczelnym opakowaniu próżniowym lub bez opakowania – w przypadku sezonowania „na sucho”.
Ale wizyta w Kole to nie tylko zwiedzanie! Kulinarnym zwieńczeniem spotkania okazał się instruktaż na temat grillowania wołowiny (połączony z degustacją oczywiście) w wykonaniu zawodowego kucharza, szefa kuchni Sokołów: Dominika Moskalenko.
 
 Pod czujnym okiem hordy blogerów kulinarnych Dominik Moskalenko dwoił się i troił, aby wołowinę smacznie przyrządzić :)


Uwaga! Mistrzuniu w akcji! Oto jak profesjonalnie doprawia się wołowinę "na gęś" ;) Po wypuszczeniu szczypty soli z palców, musi ona odbić się od łuku łokcia i trafić prosto w stek mięsa. Szał! :P
Brać blogerska dzielnie pomagała w kucharzeniu :)
Jeszcze chwilka! Zaraz będzie! Za minutę gotowe! Żądni wołowiny przytupujemy trawę z niecierpliwości ;)
Steki się smażą, a wszyscy dookoła ślinotoku dostają od roznoszących się zapachów. Wołowina cudnie tłuszczem "marmurkowa" - taka najlepsza!
Soczyste steki i sezonowe warzywa (szparagi białe i zielone) - prawie gotowe do degustacji :)
Posiłek full wypas! Tak smacznej wołowiny wżyciu nie jadłam!
Po pysznie ugrillowaną wołowinkę ustawiała się niekończąca kolejka :)
No i w końcu upragniona wyżerka! :)
Po sytym posiłku jeszcze chwila na poleżakowanie i ułożenie się pożywienia w trzewiach ;)
Podsumowując: nastroje i pogoda w trakcie naszej wizyty dopisały wyśmienite! Dopiero na koniec, z okazji odjazdu, niebo spłakało się za nami deszczem :) Faktycznie żal było kończyć tak udane spotkanie i żegnać tak sympatycznych towarzyszy sokołowskiej podróży.
Kilkugodzinna podróż z Warszawy do Koła (i z powrotem) owocna była zawarciem (i zacieśnieniem) wielu znajomości kulinarno-blogowych i obfitowała w pokaźną garść ploteczek i nowin nie tylko kuchennych. Przemiło było Was spotkać, Dziewczyny! I oby do następnego takiego zjazdu wkrótce :)


21 komentarzy:

  1. lubię takie relacje "od środka" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi się podoba takie zgłębianie tajników produkcji potraw i produktów "od wewnątrz". Lubię wiedzieć co jem ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajna relacja :) Super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna wizyta i super spędzony czas. Też miałam przyjechać, ale niestety nie mogłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojoj jaka szkoda... Super byłoby się spotkać w realu. Mam nadzieję że uda się następnym razem ;)

      Usuń
  4. Homework Help In Economics
    Homework Help With Economics
    assignment writers across the globe are well trained in their chosen field of study which reflects in multiple offer. It is important to choose the best one among the many.

    OdpowiedzUsuń
  5. Just wish to say your article is as amazing. The clarity to your publish is simply spectacular and i could think you are a professional in this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to stay up to date with impending post. Thanks one million and please keep up the enjoyable work.
    섯다

    OdpowiedzUsuń
  6. I really liked your article post. Really looking forward to read more. Great.
    Say, you got a nice article. Really thank you! Fantastic.
    I think the restaurant which you told me in the letter is very interesting. I also like to eat out and I usually go to a restaurant for dinner with my family twice a month., The food is delicious so we enjoy it very much. The service is also quick and friendly.
    성인웹툰

    OdpowiedzUsuń
  7. I must say you’ve done a very good job with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Chrome. Superb Blog! 파친코

    OdpowiedzUsuń
  8. https://gamebegin.xyz You may training alone. A pitching machine enables you to establish the rate of the golf ball. By packing several baseballs to the unit, you may process striking without having a pitcher. This electrical machine is good for individuals who want to process baseball on your own. Pitching devices may be acquired at the community showing off products retail store.

    OdpowiedzUsuń
  9. https://gameeffect.xyz Lots of people have loved the overall game of baseball for several years. There are actually enthusiasts worldwide, from devoted little-leaguers to expire-difficult spectators. This article has tips to show how pleasurable baseball actually is.

    OdpowiedzUsuń
  10. https://gameboot.xyz The truth is them on publications and on Television, men and women who appear to be their hands and hip and legs will explode his or her muscle groups are incredibly large! There is no need to have so that you can take your system for that levels in the event you don't prefer to, since the easy strategies in this article will help you construct muscles in the wholesome method.

    OdpowiedzUsuń
  11. https://gamezoom.xyz Acquiring a exercise routine companion can substantially boost your muscle-constructing effects. Your lover can be a important method to obtain enthusiasm for sticking to your regular workout program, and driving you to definitely maximize your efforts as you exercise. Using a reputable spouse to determine with will also help help you stay secure simply because you will usually use a spotter.

    OdpowiedzUsuń
  12. Technologistan is the popoular and most trustworthy resource for technology, telecom, business and auto news in Pakistan

    OdpowiedzUsuń
  13. Awesome post.Thanks for sharing.This is so nice. 온라인경마

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię wpisy, ktore pokazuja jak cos funkconuje "od środka"

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, zazdroszczę! Ciekawe, jakie sekrety produkcji odkryłaś podczas tej wizyty?

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...