środa, 20 stycznia 2016

Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii

Świeże połączenie warzyw i suszonych bakalii w lekkiej sałatce


Selera naciowego nienawidziłam kiedyś żarliwie! Najwyraźniej jednak "na starość" smak się zmienia, bo obecnie coraz częściej z przyjemnością sięgam po to warzywko przygotowując obiady. Niedawno na ruszcie z selera piekłam pyszną rybkę: Pieczona dorada z selerem, czosnkiem i figami. Dziś z kolei prezentuję orzeźwiającą sałatkę z selerem naciowym jako głównym składnikiem.

Przepis podprowadziłam Ciotce Dance :P Oczywiście za przyzwoleniem wypróbowania we własnej kuchni :)

Jeśli mimo wszystko ktoś nadal podejrzliwie do selera podchodzi, niech odrzuci wątpliwości! W tej sałatce jest niemal niewyczuwalny, choć w składzie go dużo - łodygi świeżego i konserwowy ze słoika ;) W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami, smak selera nie wybija się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta.



Składniki na 1 dużą miskę:
  • pęczek selera naciowego
  • 1 słoik selera konserwowego [320g]
  • 1 ogórek świeży - długi
  • 100g żurawiny suszonej
  • 100g rodzynek
  • 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie
  • sol i pieprz - do smaku


Wszystkie składniki po kolei dodawać do większej miski, po ich odpowiednim spreparowaniu.

Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Seler konserwowy odsączyć. Świeżego ogórka obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu. Dołożyć bakalie.

Przygotować sos z majonezu, jogurtu i podstawowych przypraw, po czym wymieszać go z resztą produktów w misce. 

Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się" składników.

Zajadać ze smakiem do pieczywka na śniadanie, lub bez dodatków jako lekką kolację :)


 
 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne :) Uwierz, że bardzo smaczny, choć ma trochę nietypowe połączenie smaków ;)

      Usuń
  2. Super pomysł Asiu, oj musi by pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Sałatka leciutka, idealna do śniadanka ;)

      Usuń
  3. Super przepis, uwielbiam takie sałatki. Wielkie dzięki za pomysł.
    Pozdrawiam Milena :)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...