sobota, 14 czerwca 2014

Szarlotka z rabarbarem i żurawiną

Oto rabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata.  

 


Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. 

Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez - to jednak w surowej postaci zawiera szkodliwe szczawiany, wypłukujące wapń z organizmu. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego w postaci gotowanej, pieczonej czy duszonej, można spożywać rabarbar bez obaw.

Dla smakoszy, kolor rabarbaru ma istotne znaczenie:
  • zielona łodyga i miąższ =  oj, kwaśny!
  • różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy
  • im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar! 



Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)

Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:
 
CIASTO:
  • 600g mąki pszennej - używam tortowej
  • 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona
  • 25g smalcu - twardy i schłodzony
  • 1 mały proszek do pieczenia (15g)
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 125g cukru
  • 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym
PIANA: 
  • 4 białka - do ubicia na pianę
  • szczypta soli
  • bułka tarta - do posypania wyłożonej piany
NADZIENIE: 
  • 1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g
  • 1 szkl. suszonej żurawiny
  • 250g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU




Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne.
 
Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. 
 
Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.


 


Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło. 

Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok. 

Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
 


Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. 

Rabarbar odsączyć. Dodać do niego żurawinę i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na pianę i posypać cukrem z wanilią - mój domowy wyrób TU.


 
Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.

Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). 

Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.

 


Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko. 

Pycha!


 

Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc, póki czas! - See more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc, póki czas! - See more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc, póki czas! - See more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc, póki czas! - See more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
Lato w pełni!Rabarbalove

4 komentarze:

  1. masz pyszne ciasta :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) rabarbar to magiczny owoc. Zawsze jak go używam w kuchni zaskakuje mnie smakiem potraw z nim przygotowanych :-) raz kwaśne raz słodkie :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam rabarbar! I co roku żałuję że sezon trwa tak krótko :(((

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...