Oto rabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata.
Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni.
Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez - to jednak w surowej postaci zawiera szkodliwe szczawiany, wypłukujące wapń z organizmu. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego w postaci gotowanej, pieczonej czy duszonej, można spożywać rabarbar bez obaw.
Dla smakoszy, kolor rabarbaru ma istotne znaczenie:
- zielona łodyga i miąższ = oj, kwaśny!
- różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy
- im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar!
Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)
Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:
CIASTO:
- 600g mąki pszennej - używam tortowej
- 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona
- 25g smalcu - twardy i schłodzony
- 1 mały proszek do pieczenia (15g)
- 1 mały cukier wanilinowy (16g)
- 125g cukru
- 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym
- 4 białka - do ubicia na pianę
- szczypta soli
- bułka tarta - do posypania wyłożonej piany
- 1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g
- 1 szkl. suszonej żurawiny
- 250g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne.
Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.
Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.
Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.
Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok.
Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia.
Rabarbar odsączyć. Dodać do niego żurawinę i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na pianę i posypać cukrem z wanilią - mój domowy wyrób TU.
Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.
Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu).
Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko.
Pycha!
Cierpki,
jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i
deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca.
Korzystajmy więc, póki czas! - See more at:
http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
Cierpki,
jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i
deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca.
Korzystajmy więc, póki czas! - See more at:
http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
Cierpki,
jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i
deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca.
Korzystajmy więc, póki czas! - See more at:
http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
Cierpki,
jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i
deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca.
Korzystajmy więc, póki czas! - See more at:
http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf
masz pyszne ciasta :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki, dzięki :DDD Staram się jak mogę :)))
UsuńPyszności :-) rabarbar to magiczny owoc. Zawsze jak go używam w kuchni zaskakuje mnie smakiem potraw z nim przygotowanych :-) raz kwaśne raz słodkie :-):-):-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar! I co roku żałuję że sezon trwa tak krótko :(((
Usuń