Klasyka wśród ciast!
Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę.
Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!
Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:
CIASTO:
- 600g mąki pszennej - używam tortowej
- 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona
- 25g smalcu - twardy i schłodzony
- 1 mały proszek do pieczenia (15g)
- 1 mały cukier wanilinowy (16g)
- 125g cukru
- 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym
- 4 białka - do ubicia na pianę
- szczypta soli
- bułka tarta - do posypania wyłożonej piany
- 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny
- 1-2 jabłka świeże
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1 płaska łyżka cynamonu
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne.
Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.
Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.
Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.
Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.
U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek.
No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy.
Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.
Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu).
Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali.
Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę przestudzić. Kroić lekko ciepłą i delektować się smakiem :)
Nie zawiedziesz się :) Przepis jest zaczerpnięty od mojej Rodzicielki :) Zdecydowanie domowe i rodzinne ciasto :)
OdpowiedzUsuń