poniedziałek, 9 stycznia 2017

Babka kokosowa dla kokosowego fanatyka

Kokosowy fanatyk domagał się cukierniczej ofiary - oto ona! :)


Pan Mąż wszystko co kokosowe darzy przeogromną, kulinarną miłością. Batoniki Bounty mógłby pożerać jeden za drugim, bez przesytu smaku. Wszelkie ciasta z dodatkiem kokosu wciąga niemalże nosem. Kokosowa posypka znika wtedy zawsze pierwsza, nie ma zostawiania najlepszego na koniec. Także i do poniższej babki Pan Mąż zapałał pociągiem niesamowitym. Aż się zazdrosna zrobiłam ;)

Przepis ściągnęłam z bloga Ewusiowe smaki. Nie miałam akurat weny na zbyt długie kotłowanie się w kuchni, potrzebowałam koncepcji na szybkie, mało skomplikowane ciasto. Ewa dołączyła je kiedyś do akcji Szybkie ciasta czyli ratunku goście!!! na Mikserze Kulinarnym i stąd do niej trafiłam :)

Ciasto przerosło moje wszystkie oczekiwania! Nie dość, że w ogóle nie namęczyłam się przy pieczeniu (jest naprawdę banalnie proste), smak końcowy okazał się zachwycający, to i Pan Mąż poczuł się wybitnie kokosowo zaspokojony. Same plusy :)


Składniki na średnią formę do babki:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 100g wiórek kokosowych + do posypania babki po polukrowaniu
  • lukier mleczny do polania - 2/3 szkl. do 1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki gorącego mleka + kilka kropel aromatu waniliowego


Margarynę roztopić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany.

Pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej poubijać. 

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać razem do oddzielnego naczynia - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Następnie porcjami dodawać do miksowanej masy. 

Dolać do ciasta roztopioną margarynę i krótko zmiksować na niskich obrotach.

Wsypać wiórki, lekko wymieszać i przełożyć do kominowej formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą - ja piekłam w formie silikonowej, więc wystarczyło ja jedynie lekko posmarować tłuszczem

Piec ok 50 minut w nagrzanym do 170C piekarniku - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika.

Odstawić do lekkiego przestudzenia i wyjąć ostrożnie z formy. gdy zupełnie ostygnie, polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Aby zrobić lukier mleczny, należy 2/3 szkl. do 1 szkl. cukru pudru utrzeć mikserem z 2-3lyżkami gorącego mleka i kilkoma kroplami aromatu waniliowego - należy żonglować ilością cukru i mleka w zależności, jak gęsty lukier pragnie się otrzymać.


19 komentarzy:

  1. Joasiu pięknie i smacznie Twoja babka wygląda. Nie dziwię się mężowi, że pała do niej sympatią :) . Widzę jednak, ze ma małych podjadaczy wokół babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gosiu :) Heh, podjadacze ani kęsa nie dali rady nawet nadgryźć bo Pan Mąż natychmiast całość zaanektował :P

      Usuń
  2. Twoja babka prezentuje się bardzo smakowicie :) U mnie na taką babkę długo nie trzeba namawiać, wszyscy uwielbiamy kokosowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że nie tylko ja mam w domu takiego osobistego kokosowego fanatyka ;)

      Usuń
  3. To akurat mało spotykane w naszym gronie aby mężczyzna lubił tak bardzo kokos :D Raczej większość drażnią wiórki xD
    Chętnie byśmy się dosiadły z Panem Mężem do takiej babki tylko, czy Pan Mąż by się podzielił? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szczerze wątpię, czy byłby skłonny do podziału :P Sama ledwo co kawałeczek dla siebie przygarnęłam - pożarł niemalże całość własnymi siłami :P

      A wiórki kocha jednak miłością nieodwzajemnioną, bo potem z rozdrażnieniem wydłubuje je spomiędzy zębów :P Ale i tak nie może się im oprzeć :P

      Usuń
  4. Świetnie prezentuje, pięknie wyrośnięta kokosowa pokusa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna babka. Fajnie puszysta i widać, że nie jest sucha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie idealna. Babka marzenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kokos, więc to zdecydowanie babka dla mnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś zdecydowanie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę sucha wyszła. . Poza tym ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto sprawdzać stan preferowanego upieczenia patyczkiem :)

      Usuń
  10. Witam dzis piekłam tę babeczke wyszla znakomicie :)) dziekuje za sprawdzony przepis i goraco polecam Tami

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...