Chyba wszyscy się zgodzą, iż mięsa zapiekane z jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby. Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne, do których należy m.in pstrąg tęczowy, odławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe, takie jak m.in. kasze.
A gdyby tak wszystkie te elementy połączyć razem? Kaczce pieczonej z jabłkami nikt się nie dziwi. Ale pstrąg faszerowany pieczarkami i zapiekany na jabłkach i z kaszą podany - co to za dziwoląg, powiecie! A wcale nie taki dziwoląg... Potrawa ta zawiera wszystkie elementy tradycyjnego, polskiego gotowania i surowce powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Polecam przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :)
Składniki dla 3 osób:
- 3 pstrągi tęczowe - średnie
- 300g świeżych pieczarek
- 1 cebula - duża
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 3 jabłka
- 1/2 szkl. soku jabłkowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - do smażenia
- masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania
Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie.
Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc.
Na łyżeczce oliwy podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zezłoci, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę. Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek. Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie.
Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki jabłek. Ryby napełnić farszem pieczarkowym i ułożyć je na ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym.
Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć, aby ryby i jabłka przyrumieniły się z wierzchu.
Robie pstrąga z różnymi warzywami, tej wersji jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu :) Rybka naprawdę sę wyśmienicie komponuje z pieczarkami i jabłuszkami :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
UsuńBardzo lubimy pstrąga a tak super nafaszerowanego to już w ogóle byśmy zjadły z przyjemnością :D Jabłuszka też byśmy wyjadły :D
OdpowiedzUsuńJabłuszka wyjadać to była ekstaza smaku :D Pstrąg dawno zniknął, a jabłuszkami nadal się delektowałam ;)
UsuńPstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, a tak przygotowana musi smakować wyśmienicie. Palce lizać! <3
OdpowiedzUsuńJa też kocham pstrąga miłością żartą :D Mogę ho spożywać w każdym wariancie, ale jednak pieczony smakuje mi najbardziej :)
UsuńPstrąga tak przyrządzonego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Pieczarka z jabłkiem naprawdę świetnie tu wypada :)
UsuńTwoja rybka bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :)
Usuńjedna z moich ulubionych ryb, pychota;)
OdpowiedzUsuńMoja również! :) Mogę ją jeść w każdym wariancie smakowym :)
UsuńPołączenie jabłek, pieczarek i pstrąga na pierwszy rzut oka wydawało mi się niezbyt ciekawe… jednak postanowiłam wypróbować przepis…Sprawdził się pstrąg tęczowy cena jaką zapłaciłam nie należała do wygórowanych… danie smakowało wyśmienicie… moje dzieci prosiły o dokładkę..
OdpowiedzUsuń