Gdy panuje sezon na czereśnie, opycham się tymi owocami wprost nieprzyzwoicie! Podjadam je same, ćwicząc przy okazji plucie pestkami na odległość ;) Tworzę kolejne słoiczki przetworów z czereśniami w roli głównej. No i oczywiście piekę i pichcę ciasta i desery używając tych owoców jako głównego składnika.
Dziś proponuję ciasto banalnie proste w wykonaniu, ale jakże smaczne! Pulchne i miękkie, nadziane słodkimi czereśniami, pod chrupiącą kruszonką. Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze i wyśmienicie smakuje - polecam! :)
Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm:
CIASTO:
- 2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej
- 8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi owocami
- 1 mały cukier wanilinowy (16g)
- 3 jaja
- 10 łyżek mąki pszennej - czubatych
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 garście czereśni - wcześniej wydrylowanych
- 1 łyża masła - czubata; nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle
- 2-3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 mały cukier wanilinowy (16g)
Najpierw zrobić kruszonkę. Ważne, aby masło było wcześniej wyjęte z lodówki, aby zmiękło. W małej misce rozetrzeć palcami wszystkie składniki, aż powstaną charakterystyczne grudki i bryłki mniej lub bardziej zwarte. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.
Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu.
Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie dochodzę - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy.
Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.
Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste.
Na wierzch wrzucić wydrylowane czereśnie. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Piec w temp. 180C ok. 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!
Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostudzenia w blaszce.
Ale narobiłaś mi ochoty na słodkie:D wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńdzięki :) Cieszę się, że skusiłam :D
UsuńBardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękować! :)
UsuńWspaniałe ciacho :-) porywam duży kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńSłuszne połączenie, Marzenko! Kawka z czereśniowym ciachem do towarzystwa to bomba smakowa na podwieczorek :)
UsuńJoasiu Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana Gosiu :)
UsuńAle apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTakie puszyste, zjadłabym do kawki :)
Z chęcią podzielę się kawałeczkiem, choć niestety tylko wirtualnie ;)
UsuńJeszcze lato się nie skończyło a my już wyżarłyśmy nasze zapasy czereśni z zamrażarki :P Jemy to ciasto oczami <3
OdpowiedzUsuńJa ostatkiem sił trzymam w zamrażarce 2 opakowania czereśni. Małe szanse że wytrzymam do zimy i zapasu do tego czasu nie naruszę :P
UsuńWygląda przepysznie :-) Porywam kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńSmacznego Kochana :)
UsuńTakie ciasta lubie najbardzie, musze koniecznie wyprobowac. Dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że ciacho się spodobało! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDzisiaj sobie zrobię, ale z brzoskwiniami bo czereśni brak u mnie. Myślę, że te owoce też dadzą radę 😊
OdpowiedzUsuńNo pewnie że dadzą! :) Będzie pysznie :)
UsuńWitam czy mogą byc owoce mrozone albo z kompotu? dziekuje za odpowiedz.Napewno wyprobuje przepis wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ze wyswietli sie jako anonimowy profil ale nie umiem wstawic innego
Mrożone też się nadadzą :) Ja poza sezonem w większości dokładam do tego ciasta mrożonych owoców.
UsuńWygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńPrzepiękne dzięki :)
Usuń